3 znamenitosti koje otkrivaju dugu povijest Malinske na otoku Krku

Dubašnica je izrazito važna za glagoljašku tradiciju otoka Krka zbog aktivnosti svećenika glagoljaša. Sakralni objekti čine većinu spomenika kulturne i povijesne baštine, a neke od njih s područja Malinske-Dubašnice.

1. Arheološki lokalitet Cickini s ostacima pseudobazilike iz 6.st.

Na ovom području pronađeni su ostaci rimskog naselja iz 1. i 2. stoljeća te crkve iz 6. stoljeća. Crkva je jednobrodna i u obliku latinskog križa. Ovdje je pronađeno i predvorje te krstionica s krsnim zdencem, što je važno u dokazivanju prodiranja kršćanstva na otok Krk. Pretpostavlja se da je crkva nosila titular sv. Ciprijana. Napuštena je u ranome srednjem vijeku, iako postoje tragovi kasnijega kratkotrajnog oživljavanja. U mjestu Sv. Vid – Miholjice nedaleko od Malinske izložen je mali muzej koji obuhvaća svu kamenu dekoraciju i druge dekorativne materijale pronađene tijekom istraživanja ovog ranokršćanskog crkvenog kompleksa.

2. Ostaci crkve sv. Apolinara i nova župna crkva sv. Apolinara

Nedaleko od sela Bogovići gdje se i dan danas nalazi staro groblje i zvonik, nalazila se stara župna crkva sv. Apolinara. Postoji od 12. stoljeća, a u 15. stoljeću je obnovljena i povećana te je postala župna crkva. U 19. stoljeću, na mjestu kapele Majke Božje Karmelske sagrađena je nova župna crkva sa zvonikom koja je također nosila titular sv. Apolinara. Tamo je prenesen glavni oltar iz prethodne župne crkve i mramorni oltar Majke Božje Karmelske iz nekadašnje kapelice. Starokršćanski mučenik sv. Apolinar proglašen je nebeskim zaštitnikom Općine Malinska-Dubašnica.

3. Samostan Sv. Marije Magdalene

Samostan sv. Marije Magdalene u Portu, župa Dubašnica na otoku Krku, osnovan je 1480. godine. Današnji samostan i crkvica izgrađeni su u prvoj polovini 16. stoljeća. Uređen je i samostalni muzej u bivšoj konobi i tošu (prostoru za mljevenje maslina) u kojemu se čuvaju umjetnički i uporabni predmeti crkve i samostana. Tijekom svoje povijesti Provincija franjevaca trećoredaca imala je mnogo svećenika baš iz župe Dubašnica, u kojoj se nalazi i ovaj samostan. 

Svakako uvrstite ove 3 lokacije u svoje razgledavanje prilikom posjeta otoka Krka kako biste osjetili moć koju nam pruža duga povijest ovog otoka. Zabavno je istraživati i upoznavati destinacije na kojima putujemo jer je to ono što čini bogatstvo putovanja, zar ne?