Aktiviraj se – pješačke staze otoka Krka

Proljeće nam polako kuća na vrata, što znači da dolazi ljepše i toplije vrijeme. Ugodna temperatura i sunce izmamit će nas, gdje drugdje nego van u šetnju. Svi znamo da je šetnja jako zdrava za cijeli organizam, a dobro dođe i za skinuti koju kilu viška koju smo nakupili preko zime. Stoga ovaj blog posvećujemo pješačkim stazama na otoku Krku. Kamo pješačiti? Što vidjeti? Čitajte i saznat ćete. 

Na otoku Krku postoje uređene i obilježene pješačke staze, a ukupno imaju više od 300 kilometara. Da, dobro ste pročitali. Izgovor da nemate kamo šetati pada u vodu. 😀 Ove brojne staze možemo podijeliti na laganije i teže. Dok se laganije odnose više na šetnju po šetnicama uz more, ove teže namijenjene su aktivnijim šetačima i planinarima. Sami znate najbolje u koju skupinu pripadate, a sad da vidimo kamo se to šeta po otoku Krku.

Poučne staze

Zaputite li se Putem glagoljaša, dugim oko 200 metara, od mjesta Gabonjin prema crkvici sv. Petra ili baščanskom stazom glagoljice, vidjet ćete skulpture od glagoljaških slova i upoznati se s poviješću pisma u Hrvatskoj. O Bašćanskoj ploči pročitajte više u našem prijašnjem blogu: Bašćanska ploča – “najvrjedniji spomenik hrvatske pismenosti”.

Kružne staze

Najpoznatija i najveća kružna staza je Krčka obilaznica koja povezuje označene pješačke staze otoka Krka. Osim nje, tu je i planinarska obilaznica “Putovima Dobrinjštine” duga 20 kilometara, a kreće iz mjesta Šilo do Dobrinja i vraća se nazad u Šilo. 

Vođena šetnja

Manifestacija pod nazivom „Pješačka tura krčkim putevima šparoga“, odvija se u travnju. Ona obuhvaća višesatnu šetnju te vožnju brodom, a na kraju avanture slijedi fritaja od 1002 jaja sa šparogama čija su ljekovita svojstva poznata već 3000 godina.

Krčki vrhovi

Ako ste ljubitelji uspona, onda predlažemo staze koje vode na Krčke vrhove Veli vrh (541 m) i Obzova (568 m). Jednom kada dođete do vrha, možete uživati u prekrasnom pogledu te miru daleko od prometnica. 

Ovaj vid aktivnosti posebno je atraktivan u jesen i proljeće jer je vrijeme tada najidealnije – nije niti prehladno, niti prevruće. Upoznajte otok Krk, njegovu povijest i kulturu, pješačeći i uživajući u predivnoj prirodi. U nastavku pogledajte karte šetnica. Torbu na rame i put pod noge, možda se negdje sretnemo!


Sjeverni dio otoka

Južni dio otoka