Bašćanska ploča – “najvrijedniji spomenik hrvatske pismenosti”

Čitajući naše blogove nije nikakva tajna da je otok Krk idealna destinacija za odmor za sve generacije upravo zbog svoje prilagođene ponude svim uzrastima. No ovaj put osim prirodnih ljepota želimo da upoznate hrvatsku povijest i kulturu kroz jedan od najvažnijih starohrvatskih spomenika pisan glagoljicom.

Bašćanska ploča je najvažniji hrvatski spomenik. Pronađena je 1851. godine u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru, nedaleko od Baške na otoku Krku. Radi se o kamenu na kojem je glagoljicom uklesano, između ostalog i hrvatsko nacionalno ime, na hrvatskom jeziku. Smatra se da je ploča isklesana oko 1100. godine. Otkrićem Bašćanske ploče, počinje istraživanje povijesti hrvatskog jezika i književnosti. 

Ploča je dimenzija 199 cm x 99,5 cm x 9 cm i teži oko 800 kilograma. Tekst koji se nalazi na ploči sastoji se od dva dijela i napisan je u 13 redaka. Prvi dio govori o tome kako je hrvatski kralj Zvonimir darovao zemljište benediktinskom samostanu Sv. Lucije. Drugi dio govori o dovršetku gradnje crkvice koja je pripadala samostanu sv. Lucije. Glagoljica koja je korištena na Bašćanskoj ploči prijelazni je oblik između oble i uglate glagoljice, ali pojavljuju se i neka latinična i ćirilična slova. 

Kada je pronađena, ploča je bila u vrlo lošem stanju – puknuta na 3 dijela, dio ploče je odlomljen, a na nekim mjestima je dosta izlizana. Od 1934. godine, ploča se nalazi u Zagrebu u atriju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti gdje je isprana od soli i očuvana do danas.

U crkvici sv. Lucije na Krku nalazi se kopija ploče. Ako navratite u Jurandvor, možete vidjeti kako izgleda. Također, oko crkve se nalazi arheološki park, a tu je i benediktinski samostan. Poznata turistička atrakcija je i Bašćanska staza glagoljice – staza s kamenim skulpturama s uklesanim slovima na glagoljici. 

Bašćanska ploča predstavlja arheološki i jezični spomenik, kao i književno djelo. Ona je najstariji poznati dokument u kojem je hrvatsko ime upisano hrvatskim jezikom i hrvatskim glagoljičkim pismom. Već je oko 920 godina prošlo otkako je isklesana a iduće godine bit će 170 godina kako je pronađena.

Ovo je samo mali dio onoga što možete vidjeti i naučiti istraživajući bogatu povijest otoka. Postoji još mnoštvo crkvica i samostana, arheoloških nalazišta te ostataka ranokršćanskih zdanja koji pričaju prapovijesne priče o otoku. Na vama je da ih otkrijete.