Božićni specijaliteti otoka Krka

Table of Contents

Pred nama je, po mnogima, najljepše vrijeme u godini, vrijeme kojemu se svi vesele i raduju, Božićno vrijeme. Običaji, mirisi, okusi, tradicija koja se urezala po cijeloj Hrvatskoj, posvuda je ostavila različite posebnosti i specifičnosti pa tako i na našem “zlatnom” otoku, otoku Krku.

Ono s čim se svakako slažemo da je blagdansko vrijeme prije svega provođenje vremena uz obitelj i prijatelje, puno smijeha, dobre zabave na otvorenom, a i u zatvorenom. Kićenje bora, odlazak na polnoćku, darivanje, morski i mesni specijaliteti, pretjerivanje u slasnim kolačima, sve je to blagdanski ugođaj kojem težimo. Svaki kutak Lijepe naše može se pohvaliti svojim tradicijama blagdanskog stola pa tako i naš otok Krk. Upravo zato, podsjetit ćemo se gastro specijaliteta koji su te dane glavne zvijezde svakog stola i svakog okupljanja.

Badnjak

Na Badnjak se najviše priprema kako bi sve bilo spremno za sam Božić, od pospremanja i čišćenja kuće, kićenja bora do spremanja morskih specijaliteta kao i pripreme za božićni ručak. S obzirom na to da je Badnjak dan posta, riblji i morski plodovi neizostavni su dio svakog stola. Najpoznatija od svih namirnica je bakalar koji se stotinama godina priprema na otoku, ali i jako zastupljene lignje koje su se spremaju na sve načine: punjene, pržene ili u brudetu s palentom. Posebna pozornost posvećuje se i pripremi i pečenju kolača, kruha, fritula, kroštula, pogača ili orahnjače.

Božični ručak

S pripremama za božićni ručak započelo već s Badnjakom, kako bi bila posebna i ukusna kao što i priliči blagdanskom stolu. Svaka prava “bodulska” obitelj svoje goste dočekat će s okusima našeg otoka, suhim smokvama i rakijom. Janjetina pod pekom u gotovo cijeloj Hrvatskoj jedan je od najčešćih odabira za glavno jelo, no kad govorimo o otoku Krku, priprema se žgvacet od janjetine uz koji se poslužuje neizostavni prilog – autohtonu tjesteninu šurlice.

Gotovo svaka obitelj na Krku ima svoj recept koji se i dalje priprema iz generacije u generaciju, a svaki sadrži svoju malu slatku tajnu. Juneći žgvacet dugo se kuha u bogatom umaku od vina, rajčice i raznog aromatičnog bilja, a još jedan popularan izbor glavnog jela je i gulaš od divljači. Bilo da ste ljubitelj gulaša, žgvaceta ili peke, šurlice će zasigurno zaokružiti cijelu priču i okus. Uz to obavezno nazdravite čašom Vrbničke žlahtine i svi okusi otoka Krka bit će tu.

Nakon bogatog ručka zasladite se sa slasticama poput orahnjače, fritula, kroštula ili raznih pogača i uživajte u mirisu, atmosferi, obitelji i novim zajedničkim uspomenama. Mi svakako hoćemo! Sretan Božić dragi gosti i prijatelji!