Camino Krk – impresivna hodočasnička ruta s brojnim znamenitostima

Camino de Santiago, poznat i kao Put Sv. Jakova mreža je hodočasničkih puteva, u ukupnoj dužini od 800 kilometara. Vodi prema svjetski poznatom svetištu u Galiciji (sjeverozapadna Španjolska) – Santiagu de Composteli gdje je pronađena grobnica Sv. Jakova apostola.

1987. godine Vijeće Europe dodijelilo joj je titulu “Glavne ulice Europe”, a njezin španjolski i francuski dio UNESCO je 1993. godine proglasio svjetskom kulturnom baštinom.

Camino Krk kao sastavni dio Camino de Santiago

Hrvatska je poznata po bogatoj hodočasničkoj tradiciji. Međutim, iako se mreža Camino puteva prostire čitavom Europom, Hrvatska je do nedavno bila među rijetkim europskim državama u kojoj nisu bile označene rute puteva usmjerenih prema Santiagu de Composteli.

Tradicija Camina datira još iz 9. stoljeća, a Santiago je danas jedno od najposjećenijih katoličkih svetišta, nakon Rima i Jeruzalema. Formiranje hodočasničke rute započelo je nedugo nakon otkrića posmrtnih ostataka Sv. Jakova, a prvi turistički vodič Codex Calixtinus publiciran je 1140. godine.

U Hrvatskoj se prve bratovštine koje pomažu hodočasnicima na njihovom zahtjevnom pješačkom pothvatu javljaju iza 1203. godine. 80-ih godina 20. stoljeća krenula je revitalizacija hodočasničke tradicije, a danas Camino rutu godišnje propješači više od 350.000 hodočasnika.

150 kilometara kružne otočke rute Camino Krk

Revitalizacija srednjovjekovnih hodočasničkih staza otoka Krka te obilježavanje krčkog dijela hrvatske Camino rute provodilo se između 2019. i 2021. godine. Camino Krk je danas definiran kao (sve)otočna kružna ruta. U ukupnoj dužini od preko 150 kilometara, prati infrastrukturu postojećih pješačkih i biciklističkih staza.

U gradu Krku, tj. Krčkoj katedrali u središtu otoka, nalazi se njezina početna točka. Završna je točka u župnoj crkvi posvećenoj upravo sv. Jakovu apostolu u naselju Kornić, što više nego primjereno. Camino Krk podijeljen je u sedam dana, odnosno sedam hodočasničkih poglavlja. Upravo toliko je potrebno da se na pravi način doživi povijesna, kulturna i naročito sakralna baština otoka Krka okružena impresivnim prirodnim ambijentima i jedinstvenom urbanističkom cjelinom.

Ruta je označena prepoznatljivim atributom Sv. Jakova – jarko žutom stiliziranom školjkom, Jakovljevom kapicom, koja je aplicirana na tamnoplavu podlogu. Na isti način kao i u ostatku Europe.

7 dana hodočašća uz otkrivanje znamenitosti otoka Krka

Camino Krk objedinjuje duhovnu kontemplaciju karakterističnu za hodočašće s uživanjem u otkrivanju otočkog povijesnog, kulturnog i prirodnog blaga: 

1. dan: Krk – Brzac (23 km)
2. dan: Brzac – Malinska (22,9 km)
3. dan: Malinska – Omišalj (19 km)
4. dan: Omišalj – Čižići (21 km)
5. dan: Čižići – Vrbnik (21,6 km)
6. dan: Vrbnik – Baška (23,3 km)
7. dan: Baška – Kornić (21,4 km)

Među brojnim znamenitosti koje će hodočasnici upoznati na putu Camino Krk, posebno se ističe kompleks u starogradskoj jezgri Krka kojeg čine Katedrala te dvojna crkva sv. Kvirina i sv. Margarete. Taj značajan primjer otočke sakralne arhitekture sastavni je dio prvog dana rute. 

Iznad uvale Čavlena posjetit će crkvicu sv. Krševana na drugi dan rute, kao i samostan franjevaca trećoredaca i crkvu sv. Marije Magdalene u Portu. Treći dan rute obilježit će impresivna bazilika, primjer ranokršćanske sakralne arhitekture, koja je smještena nadomak Omišlja.

Na poluotoku Vošćica četvrtog dana rute imat će priliku obići utvrdu Maltempo. Sagradili su je Mlečani kako bi mogli nadgledati pomorski promet u obližnjem Tihom kanalu. 

Peti dan rute na redu je romanička crkvica sv. Vida u Svetom Vidu Dobrinjskom, poznata po masivnom kamenom zvoniku pred ulaznim pročeljem. Isti dan posjetit će i kaštel Gradec, prvi posjed stare hrvatske plemićke obitelji Frankopan, kao i kolijevku starohrvatskog pisma glagoljice – naselje Vrbnik. Ovo pitoreskno naselje smješteno je na vrhu strme litice nad morem, a u staroj jezgri krije brojne znamenitosti, poput najuže ulice na svijetu – Klančić.

Šestog dana hodočasnici će iskusiti šetnju ogoljelim područjem na bašćanskom području koje nalikuje na kamenitu pustinju ili površinu Mjeseca zbog čega je i dobilo naziv Mjesečevi plato. Posljednji, sedmi dan, na redu je Bašćanska staza glagoljice, zatim kompleks poznat po kamenom pluteju oltarne pregrade poznatom kao Bašćanska ploča – opatija sv. Lucije u Jurandvoru, te naposlijetku predivan otočić Košljun koji je smješten usred slikovitog zaljeva Puntarska draga. Pored navedenih, ruta Camino Krk nudi još brojne druge znamenitosti i ljepote.

Hodočasnička putovnica i certifikat

Hodočasnici koji prijeđu cijelu Camino Krk rutu, primit će hodočasničku putovnicu, odnosno Credential del Peregrino, kao i Compostelo, odnosno hodočasnički certifikat koji predstavlja službenu ispravu o realiziranom hodočašću. Dokumente izdaje hrvatska Bratovština Sv. Jakova, a mogu se besplatno preuzeti u turističko-informativnim centrima svih otočnih destinacija.

Pomoć hodočasnicima

300 novih Camino oznaka postavljeno je duž čitave rute uz stotinjak dodatnih oznaka sa smjerovima kretanja. Na početnoj i završnoj točki rute (Krk i Kornić), postavljene su višejezične info-ploče. Izrađeni su i detaljni višejezični opisi svakog od sedam hodočasničkih dana na internetskoj stranici Camino through Croatia: caminocroatia.com.

Ruta se može pratiti i putem GPS datoteke i Maps.Me aplikacije (za Android i iOS platforme) na pametnom telefonu.

Nakon svega pročitanog ne preostaje vam ništa drugo nego odabrati termin dolaska, rezervirati smještaj i uroniti u sve prirodne i duhovne ljepote Camino Krk rute. Obratite nam se s povjerenjem, rado ćemo vam pomoći organizirati čarobno hodočasničko putovanje za pamćenje.