Dani maslina na otoku Krku

Već smo u prijašnjem blogu pisali o maslinama i maslinovom ulju, tzv. tekućem blagu otoka Krka. Tekuće blago otoka Krka je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima od autohtonih krčkih sorti maslina. Ovaj ćemo blog posvetiti Danima maslina koji se održavaju od 4. do 6. listopada u Puntu na otoku Krku u prekrasnoj Hrvatskoj.

Ovaj gastro događaj održava se još od 1996. godine. U početku je to bila turistička priredba s ciljem produljenja turističke sezone. Povodom Dana maslina u Puntu se održava program u trajanju od 3 dana s početkom 4. listopada. Strani i domaći turisti moći će sudjelovati u berbi maslina, razgledavanju i kušanju domaćih proizvoda (maslinovo ulje, kozji i ovčji sir, med, vino i rakija smokovača) te prigodnoj umjetničkoj izložbi, dok će maslinari moći prisustvovati i stručnoj edukaciji. 

Priređuje se i kulinarsko natjecanje odnosno gastronomska promenada puntarskim restoranima “Zlatna maslina“, uz prezentaciju sljubljivanja domaćih vina i tradicionalnih jela, a sve u svrhu širenju korištenja maslina i maslinovog ulja u svakodnevnom jelovniku, u restoranima ali i u domaćinstvima. Manifestacija uobičajeno završava zabavnim programom na otvorenom, pa se unatrag nekoliko godina priređuje “Kulinarsko-novinarski kup”, natjecanje u pripremi umaka od janjetine ili divljači s maslinama, uz domaću tjesteninu ili palentu s maslinama. Ovom manifestacijom oprostit ćemo se od turističke sezone i ući u mirnu, bajkovitu jesen. 

Dobrobiti maslinovog ulja

Maslinovo ulje vrlo je kvalitetna namirnica i poželjno ga je svakodnevno unositi u organizam. Ono je izvrstan izvor lecitina, karotena, polifenola i esencijalnih vitaminima A, D, K i E. Sve njegove dobrobiti teško je i nabrojati, ali izdvojit ćemo neke: 

-štiti krvožilni sustav
-smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i visokog kolesterola
-ima odlično antioksidacijsko djelovanje
-pomaže u regulaciji apetita
-ublažava simptome artritisa 
-pomaže spriječiti nadutost, žgaravicu i grčeve na području abdomena 
-potiče proizvodnju probavnih enzima i rad probavnog sustava 
-hrani i njeguje nokte i kosu te potiče cirkulaciju vlasišta i tako stimulira rast kose
-ima povoljno djelovanje u zarastanju ozljeda

Stoga, ne oklijevajte nego ubacite maslinovo ulje u svoju svakodnevnu prehranu. A u listopadu se vidimo na Krku gdje ćete se imati priliku upoznati sa maslinama, maslinarstvom, proizvodima od maslina i maslinarima.

Image by Couleur from Pixabay