Gastro užici otoka Krka

Table of Contents

Osim sporta, rekreacije,  smještaja za sve oblike turizma, prirodnih ljepota i zabave, odmor na otoku Krku nudi i fantastičnu gastronomiju. Tu vas očekuju nevjerojatni gastro užici otoka Krka. Izvrsna mediteranska kuhinja i klima čine otok Krk pravim gurmanskim središtem. Svima onima koji su barem jedan put posjetili Krk dobro je poznato da sa otoka ne možete i nećete otići gladni. Razlog tome je prefina domaća kuhinja koju možete kušati u brojnim restoranima, konobama i pizzeriama.

Hrana

U tradicionalnoj Krčkoj kuhinji, možete i kušati svježu ribu, škampe, rakove, školjke uz raznovrsne priloge od povrća. Začina je mnogo, poput lovorovog lista, ružmarina, češnjaka, mladog luka, soli, peršina, rajčica, maslina, mrkve koja jelima daju dodatnu notu.

U bogatoj gastronomskoj ponudi poznate su i šurlice, domaća tjestenina koja se poslužuje s raznim mesnim i ribljim jelima. Od slastica obavezno probajte slasticu od ovčjeg sira “Presnac” ili od sušenih smokava, fritule i kroštule.

Krčko maslinovo ulje, kako ga još zovemo “tekuće blago otoka Krka” upisano je u registar  zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Proizvodnja se odvija kako na području otoka Krka točnije na području Baške, Vrbnika, Punta, Dobrinja, Malinske-Dubašnice i Omišlja, tako i na području manjih otočića oko njega. Ovdje se još se od rimskog doba uzgaja kraljica Mediterana, maslina.

Krčka pića

Kaže se da ako vas otočani ponude domaćom rakijom i suhim smokvama, nikako nemojte odbiti jer prema legendi zaželjeli su vam iskrenu dobrodošlicu te predodredili dug i sretan život. Među najpoznatijima su rakija od ploda smokve, liker od ploda masline, rakija od oraha, liker od Vrbničke žlahtine, limuna, aronije ili meda.

Vrbnička žlahtina je kvalitetno, suho bijelo vino koje se dobiva od autohtone sorte žlahtina bijela. Zanimljivo je kako ova sorta uspijeva jedino u krčkom vinogorju. To je vino svijetložute do slamnatožute boje, nježne arome i finog karakterističnog okusa. Svježina, kakvu mu može dati samo oštrija klima, karakteristika je sjevernog podneblja Jadrana kojemu se ova loza prilagodila.  Najbolje ga je konzumirati uz ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta te jela od bijelog mesa.

Od autohtone vrbničke žlahtine proizvodi se i nadaleko poznati pjenušac Valomet. Njegova posebnost je u načinu dozrijevanja. Naime, boce Valometa spuštaju se čeličnim sanducima u more i to na dubinu od 32 metra kako bi imali idealne uvjete. To su temperatura od 12 stupnjeva Celzijevih, koju nije bilo lako održavati u podrumu, manjak svjetla, veći pritisak kojem je izložena boca pod morem te potpuni mir. Svi ovi uvjeti pogoduju fermentiranju Valometa. Zbog Žlahtine od koje se radi, a koja sadrži prirodni slad, u pjenušac nije potrebno dodati liker. 

Posjetite otok Krk, uživajte u svim blagodatima koje pruža, istražite i otkrijte sve fantastične okuse i zaljubite se u našu zemlju, naše otoke.