Joga na otoku Krku

Za neke tek tip tjelovježbe, za druge način života. Postoji više vrsta i podvrsta joge, a koja je pravi izbor za vas ovisi o tome što želite postići. Neki se bave jogom jer žele smršaviti, neki se žele izliječiti i oporaviti, nekima je joga bijeg od svakodnevnog stresa, a neki žele pronaći dublji smisao i upoznati samog sebe.

Povijest i grane joge

Podrijetlo joge je obavijeno maglom vremena. Vjeruje se da je drevna mudrost poznata kao “vrhovna nauka o životu” otkrivena velikim indijskim mudracima prije nekoliko tisuća godina. Joga je drevni sustav fizičkih i mentalnih praksi koji je nastao tijekom civilizacije doline Inda u južnoj Aziji. Temeljna svrha joge je poticanje sklada u tijelu, umu i okolini. Joga provodi cjelovit sustav fizičkog, mentalnog, socijalnog i duhovnog razvoja. Generacijama se ta filozofija prenosila s glavnog učitelja na učenika. Prvi pisani zapisi o praksi joge pojavili su se oko 200. godine prije Krista u Yogasutra u Patanjali.

Svaka grana joge ima vlastiti fokus i karakteristike. To su Hatha joga, Raja joga, Karma joga,
Bhakti joga, Jnana joga i Tantra joga.

Moderna joga razvila se s naglaskom na vježbu, snagu, fleksibilnost i disanje. Može pomoći poboljšanju tjelesnog i mentalnog blagostanja. Postoji mnogo stilova joge, a nijedan stil nije autentičniji ili superiorniji drugom. Ključno je odabrati stil koji odgovara vašoj razini kondicije.

Pozitivni učinci joge

Fizički:
– Poboljšana fleksibilnost tijela i ravnoteža
– Poboljšana kardiovaskularna izdržljivost
– Poboljšana probava
– Poboljšana čvrstoća trbuha
– Pojačana ukupna mišićna snaga
– Opuštanje mišićnih naprezanja
– Kontrola težine
– Povećana razina energije
– Poboljšan imunitet

Mentalni:
– Oslobađanje od stresa zbog kontrole emocija
– Prevencija i oslobađanje od poremećaja povezanih sa stresom
– Intelektualno unapređenje, što dovodi do poboljšanih vještina odlučivanja

Duhovni:
– Život sa smislom, svrhom i smjerom
– Unutarnji mir i spokoj
– Zadovoljstvo

Na otoku Krku se tijekom turištičke sezone održava joga na otvorenom. U mjestu Dražica, joga se održava utorkom i četvrtkom 7:15 – 8:30 sati u organizaciji Activity Centra Krk. Treninzi Surya yoge održavaju se svaki ponedjeljak i petak na plaži Medane te srijedom u hotelu Kanajt od 8 – 9:30 sati.
Nova welness oaza u gradu Krku koja upotpunjuje bogat sadržaj novoga krčkoga kampa u svojoj ponudi ima Thai yogu. A jogu možete prakticirati i u Fitness centru Koralj u Krku.

Image by Pexels from Pixabay