Krenite na najukusniji put, put do okusa Krka

Da je otok Krk idealna destinacija za odmor od proljeća do jeseni nije nikakva tajna. Sve veći broj turista i gostiju iz godine u godinu potvrđuje njegovu popularnost, ljepotu i bogatu ponudu. Otok nudi bezbroj mogućnosti za uživanje u aktivnom, kulturnom, obiteljskom, eno-gastro odmoru, bez obzira na vašu dob i stil života.

No znate li kako se na otoku Krku fino, bogato i raznoliko jede i pije!? E pa ako vas put nanese u mjesecu travnju ili svibnju na otok Krk, saznat ćete iz prve ruke jer održava se promotivna gastro-kampanja “Put do okusa Krka”, u sklopu koje možete uživati u tradicionalnoj krčkoj kuhinji. Ne samo što ćete uživati u okusima već ujedno potičete nastavak i razvoj otočana i njihovog poljoprivrednog bogatstva.
 

Kušajte izvrsnu mediteransku kuhinju

Zahvaljujući svom geografskom položaju i mediteranskoj klimi otok Krk iz godine u godinu postaje pravo gurmansko središte. Kvalitetna mediteranska kuhinja nudi samo najbolje od otoka, pa možete nesmetano uživati u najfinijim okusima svježe ribe, škampa, školjki, rakova uz neizostavni dodatak “tekućeg blaga” s otoka Krka – maslinovog ulja. Dobrodošli začini u krčkoj kuhinji su: lovorov list, ružmarin, mladi luk, češnjak, sol, peršin….prava mediteranska rapsodija začina. Brojni otočani posebno se ponose krčkim pršutom koji je prvi zaštićeni proizvod na razini Europske unije, dobro posoljen otočnim začinskim biljem, sazrijeva u koži, a suši se na krčkoj buri.

U brojnim restoranima i konobama možete kušati domaći pršut, ovčji sir, domaće maslinovo ulje koje je dobiveno izravno od ploda masline otočnih sorti, vinski ocat, divlje šparoge, izvrsnu krčku janjetinu te poznatu i jedinstvenu Vrbničku žlahtinu, suho bijelo vino proizvedeno od autohtone sorte – žlahtine bijele koja jedino uspijeva u vrbničkom polju. Možete posjetiti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva gdje možete kušati domaće proizvode te kupiti gastro suvenire što je jedan poseban doživljaj.

Još jedan autentičan prozvod u bogatoj gastronomskoj ponudi su šurlice. Radi se o domaćoj tjestenini koja se poslužuje s raznim mesnim i ribljim jelima. Kad su slastice u pitanju, svakako probajte slasticu od ovčjeg sira “Presnac” ili od sušenih smokava, fritule i kroštule.

I najvažniji dio; u svim ovim autohtonim namirnicama, jelima i pićima možete nesmetano uživati u navedenim restoranima nađete li se na otoku Krku po pristupačnoj cijeni i u fantastičnoj atmosferi:

KRK: CASA DEL PADRONE




KRK: RESTORAN MARINA BLUE

KRK: VOLSONIS

VRH: KUĆA KRČKOG PRŠUTA ŽUŽIĆ


MILOHNIĆI: KONOBA PUD BREST


KORNIĆ: OPG MIRJENKO MRAKOVČIĆ


U svakom slučaju ne propustite ovu odličnu priliku za sjajno gastro iskustvo dok punite baterije na našem prekrasnom Krku!