5 razloga zašto posjetiti Nacionalni park Plitvička jezera

Planirate odmor na otoku Krku i razmišljate ima li štogod vrijedno za posjetiti u njegovoj okolici? Odgovor na to pitanje je DA, svakako, a jedna od tih lokacija svakako su Nacionalni park Plitvička jezera.

Ovaj svjetski poznati park zadivljujuće ljepote nalazi se u Lici, udaljen oko 150 km i 2 i pol sata vožnje od otoka Krka. Prostire se na gotovo 300 četvornih kilometara i smatra se jednim od najljepših čuda prirode na svijetu. 

Plitvička jezera proglašena su prvim hrvatskim nacionalnim parkom 1949. godine, a UNESCO ih je dodao na popis zaštićene svjetske baštine 1979. godine. Sastoje se od 16 jezera, koja su kaskadno povezana i odvojena branama od sedre, a okružuje ih bujna šuma.

No što je to što ih čini izvrsnim kandidatom za jednodnevni izlet za vrijeme odmora na otoku Krku, pročitajte u nastavku.

Zašto svakako trebate posjetiti Plitvička jezera?

1. Veliki slap

Veliki slap najveći je vodopad u Hrvatskoj i najljepši u cijelom parku. Sa svojih 78 metara visine, zimi se gotovo uvijek smrzne pa predstavlja impresivnu ledenu atrakciju.

2. Pješačke staze

Ljubitelji pješačenja na raspolaganju imaju 4 prekrasne pješačke staze po cijelom parku. Ovisno koliko želite pješačiti i uživati u prirodi, možete odabrati staze u rasponu od 1 i pol sata pa sve do 8 sati hoda. Zaronite u prirodne ljepote Plitvica i uživajte u svježem i opuštajućem šumskom zraku.

3. Čarobne boje jezera

Tirkizna, plava, siva i zelena boja jezera savršena su kulisa za nezaboravne fotografije, a istovremeno su vrlo opuštajuće. Na boju jezera utječu mikroorganizmi koji su prisutni u vodi,  različiti minerali, te kut pod kojim pada sunčeva svjetlost.

4. Sedimenti sedre

Sedrene barijere počele su se stvarati prije 12.000 do 15.000 godina i zaslužne su za prekrasan izgled jezera i slapova. A na Plitvičkim jezerima pronađena je i sedra starija od 300.000 godina.

5. Panoramski vlak

Za one koji nisu ljubitelji previše hodanja, a svejedno žele razgledati park, tu je vlak koji posjetitelje vozi po parku. Stoga, kad vam je dosta hodanja, uskočite u vlak i prepustite se uživanju u panoramskoj vožnji. Ova opcija je velika prednost za sve koji imaju problema s hodanjem jer na ovaj način ipak mogu uživati ​​u parku i njegovim ljepotama.

Izlet s otoka Krka do Plitvičkih jezera

Nacionalni park Plitvička jezera nalazi se na razmeđi Ličko-senjske i Karlovačke županije, između planine Mala Kapela i planinskog lanca Lička Plješivica. S otoka Krka do Plitvica možete doći osobnim automobilom, organiziranom ekskurzijom autobusom ili izletom koji kombinira putovanje brodom i autobusom za poseban doživljaj.

Kada posjetiti Plitvice?

Doživljaj Plitvičkih jezera impresivan je u svako doba godine. Svako godišnje doba “oblači” park u drugačije ruho. Tijekom ljetne sezone najviše je posjetitelja pa, ukoliko možete birati, bolje je organizirati posjet u lipnju ili rujnu kada je vrijeme sunčano i suho te je manje ljudi. 

Rano jutro kada se sunčeva svjetlost reflektira na slapovima najljepši je i najmirniji dio dana.

U jesen možete doživjeti čarobne boje šume koja okružuje park. A zimi će vas dočekati umirujuća bjelina snijega na okolnom drveću te prirodne skulpture smrznutih jezera i slapova.

Vjerujemo da smo vam uspjeli predstaviti zašto svakako trebate posjetiti Plitvice za vrijeme odmora na otoku Krku. Ako vam treba pomoć oko izleta ili oko odabira i bookinga smještaja na otoku Krku, tu smo za vas.