5 razloga za posjetiti Nacionalni park Sjeverni Velebit

Ako ste ljubitelj prirode i u potrazi za jednodnevnim izletom za vrijeme odmora na otoku Krku, Nacionalni park Sjeverni Velebit svakako je odličan izbor.

Smješten je u sjevernom dijelu najvećeg hrvatskog planinskog lanca i parka prirode Velebit, koji se prostire uz jadransku obalu nešto južnije od otoka Krka. Udaljen je oko 90 km i manje od 2 sata vožnje od otoka Krka. Tu vas očekuju zadivljujući krajolici, bujne šume, beskrajni travnjaci, sedimentne stijene, špilje i bogatstvo životinjskih i biljnih vrsta. 

Nacionalni park Sjeverni Velebit prošaran je brojnim uređenim planinskim stazama, a kroz njega prolazi i mega staza Via Dinarica koja se proteže kroz nekoliko zemalja.

Zašto biste trebali posjetiti Nacionalni park Sjeverni Velebit?

1. Hajdučki i rožanski kukovi

Unutar nacionalnog parka nalazi se ovaj rezervat prirode koji je magnet za planinare, alpiniste i prirodoslovce. Zahvaljujući svojim razbijenim stjenovitim vrhovima, krškim vrtačama i ponorima, proglašen je jednim od najzanimljivijih speleoloških fenomena na svijetu. Ovdje ćete pronaći najdublju špilju u Hrvatskoj i 14. najdublju špilju na svijetu. Špilja “Lukina jama” duboka je čak 1.431 m.

2. Kuća Velebita

Kuća Velebita nalazi se u selu Krasno, koje je jedno od najvećih planinskih naselja u Hrvatskoj. Na četiri etaže ove edukativne kuće možete vidjeti brojne ptice i kukce, krupne zvijeri i endemske biljne vrste prilagođene ekstremnim životnim uvjetima ovog parka. 

3. Botanički vrt

Više od 300 biljnih vrsta raste u botaničkom vrtu. Od endemskih vrsta kojih je oko 40, najpopularnija je Hrvatska sibireja koja je iznimno rijetka, te raste samo na Velebitu. Ova sibirska biljka podnosi temperature do -30°C. 

4. Nevjerojatan pogled na more

Ako vas zanima kako izgleda pogled na Jadransko more sa 800 m nadmorske visine, uputite se do meteorološke stanice Zavižan, nedaleko od glavnog ulaza. Laganom stazom prošetajte do vidikovca, za nezaboravan pogled na hrvatsku obalu i obližnje otoke.

Nacionalni park Sjeverni Velebit - pogled na more sa Zavižana
Nacionalni park Sjeverni Velebit – pogled na more sa Zavižana

5. Dolina Štirovača

Ova prelijepa, prostrana i bujna dolina nalazi se na 1.100 m nadmorske visine. Poznata je po beskrajnim impresivnim crnogoričnim šumama. Tu se nalazi i jedini izvor pitke vode cijelog parka.

Kada je najbolje posjetiti Sjeverni Velebit?

Nacionalni park Sjeverni Velebit najbolje je posjetiti u proljeće, jer se tada priroda budi i sve je bujno i u cvatu. 

Kako pristup parku uvelike ovisi o snijegu na vrhu Velebita, prije polaska svakako provjerite stanje na cestama jer snijeg može predstavljati problem.

Radno vrijeme parka mijenja se ovisno o godišnjem dobu, ali i vremenu. Možete ga uvijek provjeriti na njihovoj službenoj web stranici.

Kako doći do Nacionalnog parka Sjeverni Velebit?


Sjeverni ulaz u park

Glavni ulaz u park je Babić Siča i nalazi se na sjevernom dijelu Velebita. Smješten je na 1.300 m te se ovdje ulazi i u botanički vrt, kao i prema Zavižanu. Ako dolazite iz smjera Oltara imate 10 km asfaltirane ceste do Babić Siče. A ako dolazite iz smjera Krasna, imate 5 km neasfaltirane ceste kroz selo Vukelići.

Južni ulaz u park

U južnom dijelu parka nalaze se prirodni rezervat šuma Štirovača i planinarska koliba Alan. Do Štirovače vodi 29 km duga cesta od Krasna, ili možete doći šumskom cestom kroz Pazarište iz smjera Gospića.

Do Alana vodi 9 km neasfaltirane ceste, s tim da trebate skrenuti tri km prije Štirovače na zapad prema moru. Ili možete doći s Jadranske magistrale iznad Jablanca.

Više ideja za jednodnevne izlete za vrijeme vašeg odmora na otoku Krku možete pronaći OVDJE. A ako vam zatreba pomoć oko organizacije izleta ili oko odabira i bookinga smještaja na otoku Krku, slobodno nam se obratite.