Njivice – turističko središte s zanosnom dušom

Njivice kao turističko središte s modernim smještajnim kapacitetima, nekada je bilo malo krčko selo čiji su se stanovnici bavili ribarstvom, maslinarstvom i stočarstvom te iskorištavanjem šuma. Prvi put se u pisanim izvorima spominje 1474. godine u darovnici Ivana sedmog Frankopana. Početak turizma kao glavne djelatnosti u Njivicama smatra se da je započeo 1930. kada su izgrađeni današnji Jadran (nekadašnji hotel Luka) i vila Dinka. Kada pomislite na Njivice, dovoljno je zamisliti kamene, mediteranske kućice uz more, brodiće vezane uz rivu, ribarske mreže i kašete pune tek ulovljene ribe.

Dodatno će vas iznenaditi predivne plaže i čisto more na kojem možete provesti cijeli dan, od izlaska do zalaska sunca. Uz neke plaže, one gradske, nalaze se i restorani i kafići u kojima se možete osvježiti i isprobati mediteransku kuhinju. Ako ste više za osamljene plaže u potpunoj privatnosti, skloniti se od sunca možete u hladovini guste bjelogorične šume. Glavno kupalište pod nazivom Miramare ponosno viori plavu zastavu. Okolo nje, nalazi se mnoštvo malih plaža i uvala povezanih obalnom stazom. Pred kraj gradskih plaža počinje šetalište dužine 1200m gdje ćete šetnju upotpuniti romantičnim koracima kroz hladovinu uz more.

Pored prirodne ljepote, zabave sigurno ne nedostaje! U Njivicama možete očekivati raznovrsne zabavne sadržaje na otvorenom gotovo su svakodnevno u ljetnim mjesecima poput tradicionalnog folklora, koncerti klapa, puhaćih orkestara. Tijekom ljetnih mjeseca posjetite mjesnu galeriju i pogledajte izložbe renomiranih umjetnika. Također, mnoštvo kafića i restorana zagarantirat će vam zabavu daleko u noć.

Obavezno napraviti izlet i posjetiti Fulfinum Mirine, jednobrodnu, longitudinalnu baziliku u obliku latinskog križa uz samu morsku obalu te zidine ranokršćanske bazilike s kraja V. stoljeća. Zajedno s crkvom na ruševinama rimskoga grada Fulfinuma počeo je nicati novi kršćanski grad. Grad je nastao početkom 5. stoljeća u doba raspada Rimskog carstva. Ovo je jedini takav sakralni objekt na otoku Krku, Hrvatskom primorju i najveći na Mediteranu. No, usprkos svim dosadašnjim istraživanjima grad je još uvijek najvećim dijelom neistražen i neotkopan. 

Poseban doživljaji su tijekom trajanja “Antičkih dana”. Svakog ljeta u srpnju održavaju se radionice,  predstavljanje antičkih zanata te bogata gastro ponuda i ostalo. Ugodan ambijent začinjen svjetlošću baklji te dekoracija prostora, autentična glazba osimšljeni su kako bi ste svim osjetilima uživali u ovoj zaista posebnoj manifestaciji.