Omišalj

Omišalj je jedan od najstarijih gradova na otoku Krku, kojeg ćete zapaziti odmah nakon što pređete Krčki most, a u blizini se nalazi i međunarodna zračna luka Rijeka. Grad je sagrađen na litici, oko 80 metara iznad mora zbog čega svojim posjetiteljima i stanovnicima pruža očaravajući panoramski pogled na cijeli Kvarnerski zaljev.

Očuvani stari dio grada, zavest će vas uskim kamenim uličicama i stambenim zgradama koje su također sačuvale izvorni ruralni oblik. Specifičnost zgrada je vanjsko stepenište pored polukružnog ulaza u prizemlje i balkon iznad ulaza.

Omišalj se prvi puta spominje 1153. godine te je važno kulturno i glagoljaško središte. Osim duge povijesti koju vam Omišalj jedva čeka ispričati, u ponudi imate i hotele, restorane, kafiće s bogatom gastronomskom ponudom. Značajni dani za Omišalj su dani uoči katoličkog blagdana Velike Gospe kada se odvija važna proslava “Stomorina”. To je ples mladića i djevojaka koji na gradskom trgu podižu bandiru na vrhu koje se nalazi kruna. Zapazit ćete i svilene marame takozvane “Facoli”, koje su se nekada sakupljanje po kućama čiji su muževi mornari poklanjali svojim ženama.

Za razgledavanje Omišlja, možete izdvojiti jedan ili više dana. Ovisno na koji način i koliko dobro želite upoznati ovaj šarmantni grad.

U nastavku izdvajamo povijesne znamenitosti koje pri posjetu Omišlju morate posjetiti:

– župna crkva Uznesenja Marijina (Stomorina)
– zvonik iz 1536. godine
– gradska loža iz XVI. stoljeća iz doba mletačke vladavine
– kapela Sv. Antuna (XVI. st.)
– gotička kapela Sv. Jelene (1458. god.)
– ruševine kneževa dvora (XIV.-XV. st.)
– stambena kuća Pančerov s gotičkim arhitektonskim detaljima (XV. st.)

Tijekom ljetnih mjeseci sunce podigne temperaturu savršenu da uz razgledavanje provedete i jedan dan na nekoj od plaža i uvala poput plaža hotel Adriatic, Jadran, Krševanj, Martinj, Pesja, Selehovica, Slivanjska, Učka, Večja te Voz. Najpoznatija plaža je plaža Pesja u istoimenoj uvali u podnožju uzvisine na kojoj je smješten stari grad. S ponosom vijori Plavu zastavu, dokaz o čistoći mora i opremljenosti plaže. Pesja ima omogućeni prilaz za osobe s invaliditetom, prostor za piknik te igralište za odbojku. S druge strane, na području Omišlja možete pronaći neku od mnoštvo uvalica te tamo provesti vrijeme za relaksaciju i odmor, daleko od ljudi i svakodnevice.