Otkrij domaće okuse otoka – krčka pića

Kakav je to odmor bez ukusne hrane i pića? Ako volite autentičnu ponudu jela i pića na destinacijama koje posjećujete, na “zlatnom” otoku Krku svakako ćete imate što za kušati. U našem blogu Top jela i restorani na otoku Krku spomenuli smo neke najpoznatije specijalitete koje obavezno morate isprobati dok ste na Krku. U ovom blogu pisat ćemo o domaćim pićima koja su karakteristična za ovo područje. 

Žlahtina

Vrbnička žlahtina je kvalitetno, suho bijelo vino koje se dobiva od autohtone sorte žlahtina bijela. Zanimljivo je kako ova sorta uspijeva jedino u krčkom vinogorju. To je vino svijetložute do slamnatožute boje, nježne arome i finog karakterističnog okusa. Svježina, kakvu mu može dati samo oštrija klima, karakteristika je sjevernog podneblja Jadrana kojemu se ova loza prilagodila.  Najbolje ga je konzumirati uz ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta te jela od bijelog mesa.

Valomet

Od autohtone vrbničke žlahtine proizvodi se i nadaleko poznati pjenušac Valomet. Njegova posebnost je u načinu dozrijevanja. Naime, boce Valometa spuštaju se čeličnim sanducima u more i to na dubinu od 32 metra kako bi imali idealne uvjete. To su temperatura od 12 stupnjeva Celzijevih, koju nije bilo lako održavati u podrumu, manjak svjetla, veći pritisak kojem je izložena boca pod morem te potpuni mir. Svi ovi uvjeti pogoduju fermentiranju Valometa. Zbog Žlahtine od koje se radi, a koja sadrži prirodni slad, u pjenušac nije potrebno dodavati liker. 

Osim po čarobnom i jedinstvenom okusom, Valomet je poznat i po unikatnom dizajnu boce. Dizajn nije bilo potrebno posebno osmišljavati jer najljepši ukras nadjenulo mu je upravo, more, te je osim za kvalitetu i za dizajn više puta dobio priznanje i nagradu. Školjkice, koralji, kamenčići, priljepci, dio su jedinstvenog prizora unikatnog dizajna boce koja je mjesecima ležala na dnu mora, stvarajući savršen i izgled i okus za svoje buduće vlasnike.

Domaće rakije i likeri

Među najpoznatijima su rakija od ploda smokve, liker od ploda masline, rakija od oraha, liker od Vrbničke žlahtine, limuna, aronije ili meda. Probajte ih na otoku, ali ih ponesite i domakao suvenir. Kušajte ih za neke posebne prigode ili poklonite dragim osobama. Koji god okus odabrali, nećete pogriješiti.