Otok Košljun

Otok Košljun nalazi se uz jugozapadnu obalu otoka Krka, u Puntarskoj (Košljunskoj) dragi. Na prvi pogled je vrlo specifičan jer je zbog svog oblika tijekom cijelog dana osunčan. Također, na otoku poseban doživljaj pridodaju Franjevački redovnici koju žive u samostanu na samom otoku. Otok možete posjetiti taxi-brodom, a za 20 kn osiguran vam je dolazak i odlazak s otoka. Na otoku se održavaju razne predstave, izložbe i koncerti jer ambijent stvara jedan zaista poseban ugođaj.

Legenda o nastanku otoka

Naime, u uvali gdje se nalazi otok nekada nije bilo more već plodno polje koje je bilo u vlasništvu dvojice braće. Braća su se zajedno brinula i obrađivala polje, no kako je jedan od njih bio slijep, često bi ostao pokraden od strane drugog brata. To je izrazito razljutilo Boga koji je potopio polje i ostavio samo posjed i kuću slijepog brata, danas poznato otok Košljun.

Povijest i kulturno nasljeđe otoka

Povijest Košljuna seže u pretkršćansko doba, a u 15. stoljeću otok su okupirali Franjevci.Cijeli otok uređen je kao muzej te se plaća ulaznica od 20 kn od kojih danas žive redovnici. Na ulazu u Franjevački samostan nalazi se natpis “Mir i dobro” što je i ujedno pozdrav za posjetitelje. U samostanu se nalaze orgulje stare preko 110 godina i poliptih Girolama da s. Croce. Ovdje se nalazi i knjižnica s oko 30 000 knjiga, ali nije otvorena za javnost. Dio samostana uređen je kao muzej koji posjeduje mnoštvo povijesnih stvari i trgovina gdje se mogu kupiti uspomene s izleta na otok.Na otoku Košljun, nalazi se kip Svetog Asiza s udomaćenim vukom koji predstavlja divlja priroda postaje prijatelj čovjeku.

Priroda otoka Košljuna

Sinergija čovjeka i prirode na otoku je jako izražena. Moguća je šetnja otokom, većinom uz obalu. Šetnjom otokom, možete primijetiti kako šuma zimzelenih hrastovih stabala štiti samostan i plodno tlo od jakih naleta vjetra ili potopa kiše. Na otoku se nalazi oko 485 različitih biljnih vrsta, a neke se ne mogu pronaći nigdje u Sredozemlju osim na otoku. Od životinjskih vrsta na otoku se nalaze samo ptice i kukci te 150 različitih vrsta gljiva.

No, da vam ne otkrijemo sve detalje, najbolje da ga posjetite i uvjerite se sami! 😉 Javite nam se ako vam zatreba pokoji savjet i naravno smještaj! 😉