Planinarenje na otoku Krku

Otok Krk nudi više vrsta pješački staza, kao na primjer “lungomare” staze namijenjene najširem krugu šetača uz obalu otoka, prolazeći brojnim skrivenim uvalama. S druge strane možete pronaći zahtjevnije staze namijenjene aktivnim šetačima odnosno planinarima. Na Krku postoji mnoštvo uređenih šetnica pa na izbor imate lakše i teže staze ovisno o vašim preferencijama. 

Ima li što ljepše nego odmor provesti u netaknutoj prirodi i svježem zraku? Jesen je pravo vrijeme za rekreaciju nakon ljetne stanke i ljetnih vrućina! Mnoštvo turista napusti otok, nema gužve i buke tako da imate osjećaj da je sva ljepota otoka samo za vas.
Na otoku Krku uređeno je 300 kilometara pješačkih staza i time su staze postale nove turističke atrakcije. Možete preuzeti i besplatnu aplikaciju KRKhike koja omogućuje pretraživanje pješačkih i planinarskih staza, te GPS navigaciju rutama:

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.molekula.krkhike
App Store: https://itunes.apple.com/us/app/krk-hike/id1404228785?ls=1&mt=8

Osvojite najviši vrh otoka Krka – Obzova 

Vrh Obzova nalazi se na 569m i dio je zapadnog masiva otoka Krka te se nalazi na jugoistoku i dijeli Bašćansku dolinu od Puntarske drage. Uspon na vrh moguće je dosegnuti s nekoliko odredišta:

Treskavac – Veli vrh – Obzova 1:30h
Bašćanska Draga – Obzova 2h
Punat (Prgon) – Obzova 2:20h

Za sve one kojima, tijekom planinarenja, oko zapne za vremena upisana na planinarskim zemljovidima, znajte da ona označavaju umjereni hod i to uzbrdo bez odmaranja. Tako da, kada se upustite u pustolovinu planinarenja, pripazite na vrijeme i okvirno uzimajte vremenski period za prolaz dionica. Za obilazak cjelokupne pješače staze potrebno je 12 dana, dnevnim izletima od 4 do 6 sati. Svakako uz obilježja pješačkih staza, potrebno je imati i mapu kako bi se olakšalo kretanje. 
Još par savjeta za kraj koje svi dobro znamo, ali ponekad se dobro prisjetiti, pogotovo nakon duže stanke od planinarenja i boravljenja u prirodi.

Važno je naglasiti kako dolazi hladnije vrijeme te je važno prilagoditi adekvatnu odjeću i obuću. Obujte čvrstu obuću i odjeću prilagodite godišnjem dobu. Također ponesite dovoljno tekućine, hrane i sve ostale stvari koje će dobro doći u vašem ruksaku u bilo kakvoj iznenadnoj situaciji. Poželjno je također da u avanturu krenete u društvu, da pratite oznake na terenu te da se krećete samo označenim stazama.

Kontaktirajte nas, saznajte informacije iz prve ruke i krenite u istraživanje!