Planiranje putovanja u 13 koraka za bezbrižan i opušten odmor na Kvarneru

Za početak
1. Izaberi destinaciju i odredi budžet. 
2. Napravi check listu. Sigurno ne želiš ništa zaboraviti. Ne kaže se uzalud “Pametan piše, budala pamti.”
3. Isplaniraj prvi i posljednji  dan. Ti su dani najgori. Moraš se pakirati/raspakirati, sve stići na vrijeme. Ne želiš propustiti let ili nešto slično, zar ne? Što sve moraš napraviti? Koliko ranije moraš doć na aerodrom? Kada su check-in i check-out u smještaju?

Sigurnost i zdravlje
4. Osiguranje. Usporedi cijenu osiguranja sa vrijednosti onoga što bi mogao izgubiti. Raspitaj se što sve pokriva tvoje postojeće osiguranje. Osiguraj prtljagu od gubitka.

Novac
5. Novac. Saznaj kako se kreće tečaj. U kojim valutama možeš plaćati? Uvijek imaj nešto domaće valute. Raspitaj se gdje je najisplativije mijenjati novac. Nikada sav novac ne drži na jednom mjestu i nemoj nositi svu gotovinu sa sobom.
6. Kreditne kartice. Provjeri da li možeš svojom karticom podizati novac u stranim zemljama. Imaj na umu da će ti vjerojatno naplatiti proviziju za podizanje novca. Obavijesti banku da ćeš koristiti svoju karticu izvan zemlje. Saznaj kolika je provizija za transakcije u odredišnoj zemlji. 

Istraži destinaciju
7. Kupi karte unaprijed. Tako ćeš proći puno jeftinije. Avio karte dobro je kupiti i nekoliko mjeseci prije putovanje.
8. Nabavi vodič. Nemoj se sramiti po gradu hodati sa vodičem ili kartom. Svoje vrijeme na putovanju želiš što kvalitetnije potrošiti. Prouči prije putovanja kamo sve želiš ići, gdje se što nalazi i kako do tamo doći.
9. Istraži događanja. Možda baš u vrijeme tvog boravka ima zanimljivih događaja koje bi htio posjetiti. Provjeri da nije neki blagdan ili praznik pa da trgovine i restorani ne rade. Ne želiš ostati gladan.
10. Provjeri klimu. I u skladu s njom ponesi odgovarajuću odjeću i obuću.
11. Rezerviraj smještaj – na vrijeme!

Prtljaga i pakiranje12. Ponesi adapter za punjač. Postoji čak 15 vrsta utikača. Ne želiš se naći u situaciji da ne možeš napunit mobitel zbog tako banalne stvari.
13. Spakiraj dodatni komad odjeće u ručnu prtljagu. Nije česta pojava ali postoji mogućnost da ti se prtljaga izgubi ili je netko ukrade. U tom slučaju želiš imati rezervni komad odjeće kao “prvu pomoć”.

Neke situacije ne možeš predvidjeti i utjecati na njih. Samo se opusti i probaj od svog putovanja izvući ono najbolje.