Ronilačka atrakcija otoka Krka – Legenda o Peltastisu

Zahvaljujući kristalno čistom moru, prekrasnoj razvedenoj obali te podmorju bogatom florom i faunom, ronjenje je jedan od najatraktivnijih i najpopularnijih morskih sportova. Otok Krk obiluje ronilačkim lokacijama (njih 40-ak) te školama i centrima ronjenja.

Na morskom dnu na području otoka Krka naići ćete na potopljene antičke brodove, podmorske spilje i stijene, koraljne grebene, raznolik biljni i životinjski svijet.

Neke od najljepših ronilačkih lokacija su:

  • Blue Malin Cave – lijepa podvodna špilja
  • Selzine – 110 metara visoka litica koja leži na ulazu u kanal
  • Mafijaška olupina – jedna od litica s potonulim gliserom
  • Big Cave & Deep Cave – ogromna katedrala s raznolikim raslinjem, duga 35 i visoka 10 metara
  • Kormati – jedan od ljepših podvodnih krajolika koji pruža pećine, litice, travnjake
  • Plavnik – jedrenjak iz doba vladavine Napoleona
  • Peltastis – potopljeni grčki brod iz 70-ih
  • Mali Plavnik – otočić, greben pun pećina s kojih se spuštaju kamene zavjese i strme litice
  • Topovi s Plavnika – topovi iz 18.stoljeća
  • Ratkova litica – litica pod 90 stupnjeva sa stijenom poput stalagmita

Legenda o Peltastisu

Peltastis je bio grčki teretni brod zbog čega ga neki nazivaju “Grk”. 1968. godine doživio je nezgodu u olujnom nevremenu i buri od 150km/h prevozeći 500 kubika drva. Zbog muljevitog dna, sidra nisu mogla zadržati brod na mjestu pa je lijevim bokom udario o stijene i potopio se. Nalazi se između Šila i uvale Klimno svega stotinjak metara od sjeveroistočne obale otoka na dubini od 12 do 32 metra. Kada je vidio da brodu nema spasa, kapetan je naredio mornarima da se spase ali prije toga da njega vežu za kormilo jer nije htio napustiti brod. Od ukupno 11 članova posade preživjelo je njih četvero. Sedam tijela pronađeno je u roku od nekoliko dana dok je kapetanovo tijelo otkriveno tek 10 mjeseci kasnije.

Olupina je izuzetno bogata florom i faunom. Poseban doživljaj je ronjenje noću kad se taj morski život može još bolje upoznati.

Vidljivost je uglavnom srednja, ali to uvelike ovisi o vremenskim uvjetima, te se i zbog manjeg nevremena može znatno pogoršati. Podvodna lampa, neizostavni je dio ronilačke opreme. Postoji mogućnost laganih strujanja.

Ako volite ili tek planirate naučiti roniti, akvatorij otoka Krka je idealan izbor za to. Zaronite i upoznajte otok Krk i ispod površine. Garantiramo vam najljepše, nezaboravne prizore i upoznavanje brojnih biljnih i životinjskih vrsta Jadranskog mora.