S morskih šetnica otoka Krka do šumskih staza Gorskog kotara za samo sat vremena

Ako ste željni pravog odmora, kako za dušu tako i za tijelo, prilikom boravka na otoku Krku nemojte propustiti posjetiti prekrasni Gorski kotar. Nije daleko, a svakako vrijedi pogledati prirodne ljepote i kulturnu baštinu koje nudi. Doživite prirodu u punom njenom sjaju u “zelenom srcu Kvarnera”.

Gorski kotar je područje koje spaja kontinentalni i mediteranski dio Hrvatske. Zauzima površinu od 1270 km2 od čega 63% čine šume. Zbog svog položaja i klime, Gorski kotar u svako doba godine pruža brojne mogućnosti za opuštajući odmor. Ljeti u njemu možete pronaći utočište od žege i gradske vreve, dok zimi možete uživati u bajkovitom snježnom krajobrazu. 

Mjesta
Središte ove regije je grad Delnice, a od značajnijih mjesta tu su još i Mrkopalj, Čabar, Fužine, Lič, Ravna Gora, Skrad, Vrbovsko i Brod Moravice. Svako od tih mjesta ima svoje posebnosti i zanimljivo je na svoj način, a na vama je da ih istražite. 

Aktivnosti
Postoji mnoštvo aktivnosti kojima se možete baviti posjetite li ovu regiju, stoga vjerujemo da će svatko naći ponešto za sebe. Osim planinarskih staza, kojih ima toliko da ih je nemoguće sve nabrojati, tu su i aktivnosti na rijeci poput raftinga, kanuinga ili cannyoninga. Zatim su tu biciklističke staze, mogućnost unajmljivanja konja za jahanje, lov i ribolov, zimski sportovi na snijegu te paintball, penjanje na umjetnu stijenu, vožnja kočijom i vožnja kart-cross automobila i hovercrafta.

Atrakcije
Od mjesta koje svakako morate posjetiti dođete li u ovaj kraj je Nacionalni park Risnjak. O njemu smo već nešto pisali u prijašnjem blogu. Tu su još i dva zaštićena krajolika – Vražji prolaz i Zeleni vir. Zatim kanjon Kamačnik kroz koji se pruža istoimena rječica, strogi rezervati biljnog i životinjskog svijeta – Bijele i Samarske stijene, spilje, rijeke, jezera… Toliko toga da nećete sve stići ni obići. 

Događaji
Od najpopularnijih događaja izdvojili bi Žabarsku noć – natjecanje u žabljim skokovima koje se održava u proljeće. Bundevijada – jesensko natjecanje u kojem se biraju najmanje, najteže i najzanimljivije bundeve a uključuje i degustaciju brojnih specijaliteta od tih ukusnih plodova. Od 5. do 10. mjeseca održava se manifestacija Plodovi gorja Gorskog kotara koja uključuje berbu i kušanje plodova te brojne kulinarske radionice i edukacije. U svibnju se održava i Festival starina “Iz bakine škrinjice” u kojem se zorno prikazuje kako se ondje nekada živjelo. Zanimljivo je da oni koji se nađu 31. prosinca u Fužinama, dočekat će Novu godinu dva puta. Naime, stanovnici i gosti Fužina dočekuju Novu godinu u podne. 

Gastronomska ponuda
Kada je gastronomska ponuda u pitanju, možemo reći da je ona spoj tradicije i modernih trendova. Preporučamo vam da kušate specijalitete od mesa divljači kao što su pršut od divljači, gulaš od srne ili jelena s domaćim njokima ili okruglicama od kruha. Gorski kotar još od davnina poznat je i po jelima na bazi kiselog kupusa.

Nismo ni približno nabrojali sve zanimljivosti ovoga kraja, ali pustit ćemo da nešto istražite i sami. Želite li uživati u prekrasnoj prirodi i napuniti baterije, posjetite ovaj dio Hrvatske koji će vas očarati svojom ljepotom i gostoljubivošću. Više o Gorskom kotaru pročitajte ovdje.