Savršeni jednodnevni izlet s otoka Krka – idemo u Fužine

Fužine su pitoreskno mjesto u Gorskom kotaru i već smo ih spominjali u prošlom blogu, ali sada ćemo im se malo više posvetiti. Prekrasne su u svako doba godine – pravo su osvježenje i pružaju hlad u vrućim ljetnim danima a zimi kad zasnježi, pretvaraju se u prekrasnu bajkovitu idilu. Stoga ne čudi činjenica da su Fužine idealna destinacija za sve uzraste te za domaće turiste kao i one iz inozemstva. Smještene su na 730 metara nadmorske i to je razlog zašto prevladava kontinentalna varijanta mediteranske klime koju obilježavaju ugodna proljeća, ljeta i jeseni, ali duge i snježne zime. 

Prometna povezanost

Do Fužina vrlo je jednostavno doći jer se nalaze tik uz autocestu Zagreb – Rijeka. Blizu je i more Crikveničke rivijere do kojeg će vam trebati svega 30-ak minuta, a od otoka Krka udaljene su 20-ak kilometara. 

Znamenitosti i atrakcije

Na području Fužina nalaze se čak tri akumulacijska jezera: Bajer, Lepenica i Potkoš izgrađena zbog velike količine oborina koja ovdje padne tijekom godine. Osim što su bogata ribom pa su pravi raj za ribiče, na jezerima se održavaju i jedriličarske regate, ronilačka natjecanja, a moguće je surfanje, vožnja čamcima i kanuima. Ljeti jezera mnogima služe kao osvježenje pa se u njima i kupaju. 

Tu je i najznačajniji spomenik prirode – špilja Vrelo duga oko 300 metara. Procjenjuje se da je stara otprilike četiri milijuna godina. Kroz nju protječe podzemna voda i jedina je takva špinja u Hrvatskoj. Osim toga, uređena je tako da nema stepenica pa je pristupačna i za osobe sa invaliditetom. 

Kao popularno turističko odredište, Fužine nude turistima brojne sportske i rekreacijske sadržaje kao što su biciklističke i pješačke staze, planinarske staze i šetnice. 

Ovo područje također je bogato i kulturnim i sakralnim objektima. Najzanimljivije je Svetište Blažene Djevice Marije Snježne u Ličkom polju gdje se prema pričama ukazala Gospa u snijegu.

Fužine su vrlo poznate po svojoj gastronomskoj ponudi. Restorani nude bogat izbor autohtonih specijaliteta pripremljenih na originalan način.

Sve više popularne kako kod domaćeg stanovništva, tako i kod gosti iz inozemstva. Posebno su popularno odredište za doček Nove godine jer pokrivene snijegom pretvaraju se u pravi bajkoviti biser Gorskog kotara. Osim što možete uživati u pravom romantičnom ugođaju dok se grijete kraj peći uz šalicu toplog čaja, dođete li u Fužine za Silvestrovo, dočekat ćete Novu godinu dvaput, prvo u podne, a zatim u ponoć.