Šilo – turističko središte Dobrinjštine

Šilo je danas poznato turističko središte Dobrinjštine na sjeveroistočnoj strani otoka Krka. Pitomo, malo mjesto, oduvijek je bilo pravo ribarsko i pomorsko mjesto. Nalazi se nasuprot Crikvenice u uvali Stipanja. Što se tiče smještajnog kapaciteta, ovdje nećete pronaći hotele, već prvoklasne apartmane i sobe u obiteljskim kućama i stambenim zgradama te autokamp. 

Plaže u Šilu na otoku Krku


Na plažama Šila, kao i na mnogim drugim na otoku Krku vijori se Plava zastava kao znak čistoće i opremljenosti plaža i mora. Posebna atrakcija koju moramo istaknuti je ronilački obilazak potonulog grčkog broda Peltastic. Podvodni lokalitet nalazi se nedaleko od Šila i prava je atrakcija za obilazak s otočnim ronilačkim klubovima. Pravo, istinsko bogatstvo su predivne, zavučene, divlje i osunčane uvale u blizini Šila. Tko god je voljan istraživanja, može sebi pronaći mir i uživati u čistom moru i zrakama sunca daleko od svih.

Nekada je baš ovdje prvi trajekt zaplovio iz Šila do Crikvenice na našoj Jadranskoj obali. Danas tom rutom u ljetnim mjesecima prolaze brojni gliseri i manji brodovi.

Aktivnosti i atrakcije u Šilu na otoku Krku

U neposrednoj blizini nalazi se i poznata uvala Soline gdje možete koristiti prirodno ljekovito blato, uživati u plitkom moru što je posebno važno za obitelji s malom djecom. Vole ju i mladi jer ovdje se može igrati odbojka, picigin i  pravo je mjesto za piknik uz more!

Špilja Biserujka je jedina špilja na otoku Krku, smještena u selu Rudine sa suprotne strane Šila. Otkrivena je prije otprilike 100 godina. Ime je dobila po legendi koja kaže da su nekad pirati ovdje čuvali svoje blago. Obilazak traje oko 15 min s vodičem koji predstavlja špilju na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Špilja je veoma osvjetljena i do izražaja dolaze prekrasni stalaktiti, stalagmiti i kalcitni stubovi. Baš ju je u ljetnim mjesecima poseban gušt posjetiti jer uz to što upoznate ovu prirodnu ljepoticu, malo se i rashladite od vrućine.

Šilo je pravo turističko mjestašce za relaksaciju i bijeg od svakodnevice. Mjesto možete istraživati autom, biciklom, brodićem ili pješice. Probudite avanturistu u sebi i istražite uvale za kupanje, skrivene pećine, planinske staze ili provedite vrijeme u predivnom kampu na plaži, prošetajte gradom. 

Šilo nudi za svakog ponešto, ali ono najvažnije i za sve jednako – mir i relaksaciju na vašem godišnjem odmoru!