Špilja Biserujka

Vrijeme nam je malo zahladilo i u moru možemo vidjeti samo one hrabrije kupače kojima ne smeta nešto hladnije more. Iako temperature nisu najidealnije za kupanje, idealne su za obilazak i upoznavanje svih do sada neistraženih kutaka otoka Krka. U ovom ćemo blogu nešto više reći o špilji Biserujki koju svakako vrijedi posjetiti ako se nalazite u blizini. 

Špilja Biserujka poznata je još pod nazivom Vitezićeva špilja ili Slivanjska jama. Nalazi se na sjeveroistočnom dijelu otoka Krka, ponad uvale Slivanjska, nedaleko sela Rudina. Priča kaže da je špilja je dobila ime prema blagu koje je u njoj pronađeno, a koje je pripadalo lokalnim gusarima. 

Ova špilja nalazi se na svega nekoliko desetaka metara nad morem i u njegovoj blizini. Dugačka je samo 110 metara te je vrlo bogata stalaktitima, stalagmitima i stalagnatima. Duboka je svega 12 metara. Najniži dio špilje je 53 metra nad morem. Zbog vrlo tankog „krova“ (2-5 metara), za kišnih razdoblja, oborinska voda se procjeđuje. Temperatura u njoj varira od oko 15° C ljeti, do oko 13° C zimi.

U špilji su pronađeni ostaci špiljskog medvjeda stari oko 16.000 godina a dom je i nekoliko endemskih vrsta kvarnerskog prostora. Zbog toga je špilja uvrštena u Nacionalnu ekološku mrežu  koja za ciljeve očuvanja ima endemične svojte i stanišne tipove – „krške špilje i jame“. Špilja je dom račićima, puževima, stonogama i šišmišima – ukupno je dosad u špilji otkriveno 28 vrsta organizama.

Prvi put je špilja uređena za posjetitelje 1950. godine kojom prilikom je izmjenjen i njezin ulaz koji je do tada bio u obliku jame. Međutim, i nakon tog uređenja, špilja je opet neko vrijeme zapuštena, sve do 1997. godine kada su uređene staze, ograde i osvijetljenje bez kojeg bi bilo nemoguće vidjeti svu njezinu ljepotu. Od posljednjeg uređenja i otvaranja 1997. godine, špilja je postala još jedan detalj u nizu zanimljivosti, kulturnih i prirodnih vrijednosti otoka Krka. Osim s otoka Krka, posjećuju je i mnogih gosti s čitave Crikveničke rivijere koji do nje dolaze organiziranim turističkim prijevozom morem. Zahvaljujući svemu tome špilja Biserujka je u posljednjih 10‑ak godina postala jedna od najposjećenijih špilja u Hrvatskoj.

Radno vrijeme špilje:

travanj i listopad = 10h – 15h
svibanj i lipanj = 09h – 17h
srpanj i kolovoz = 09h – 18h
rujan = 10h – 17h
Tijekom zimskih mjeseci posjet je moguć uz prethodni dogovor s lokalnom turističkom agencijom.

Ulaznice:

djeca do 5 godina = gratis
djeca od 5 do 12 godina = 20,00 Kn
odrasli = 30,00 Kn