Suveniri s otoka Krka za nezaboravne uspomene s odmora

Ne znamo za vas, ali mi kad god nekamo putujemo, volimo kupiti neki suvenir koji će nas podsjećati na mjesto u kojem smo bili. To može biti neki ukras koji će dobiti svoj kutak u našem domu a može biti nešto što ćemo koristiti, poput odjeće, hrane ili pića. Uz bogatu tradiciju i kulturu otoka Krka, svatko od vas naći će pravi suvenir za sebe i svoje bližnje. 

Trgovine koje u svojoj ponudi sadrže suvenire, razni štandovi, izložbeni prostori i suvenirnice nalaze se doslovno na svakom uglu. Izdvojit ćemo neke tradicionalne suvenire koje bi i mi izabrali za uspomenu i dugo sjećanje na predivnu Hrvatsku i otok Krk. 

Tekuće blago 

Maslinovo ulje – o dobrobiti ovog tekućeg blaga ne trebamo puno ni reći. Osim što ima blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile, maslinovo ulje usporava proces starenja. Djeluje protuupalno i ima povoljan utjecaj na probavu. Na otoku Krku obrađuje se oko 120.000 stabala maslina koja daju oko 130.000 litara ulja.

Domaće rakije i likeri – među najpoznatijima su rakija od ploda smokve, liker od ploda masline, rakija od oraha, liker od Vrbničke žlahtine. Probajte ih na otoku ili ih ponesite doma i kušajte za neke posebne prigode.

Vrbnička žlahtina – najpoznatije je bijelo vino otoka Krka, a kako mu i sam naziv kaže, proizvodi se na području gradića Vrbnika. Ova žuta kapljica bit će idealan poklon ili suvenir.

Poslastice

Praline i čokolade – kao odličan suvenir mogu poslužiti i praline s apliciranim krčkim kulturno-povijesnim i prirodnim znamenitostima ili čokoladni grbovi i pečatnjaci Knezova Krčkih Frankopana autohtonih krčkih aroma.

Smokvenjak – tradicionalna krčka slastica spravljena od sušenog ploda smokve.

Krčki pršut – čija je posebnost u tome što je nasoljen samoniklim začinskim biljem sa otoka Krka, ne dimi se, sazrijev u koži i suši se na kčrkoj buri.

Nakit

Naušnice, narukvice, ogrlice, broševi. Sa raznim motivima i simbolima karakterističnim za otok Krk. 

Suveniri od keramike ili kamena

Kao što su bukaleta – vrč za vino, lutke u narodnim nošnjama, zdjele, magneti, vaze, svijećnjaci i još puno toga. 

Mirisi Krka

Uživajte u mirisu otoka Krka i nakon što se vratite doma. Lavanda, smokva, kadulja i borovina neki su od najpoznatijih. Ponesite ih u jastučićima, kao čaj ili mirisna eterična ulja krčkog bilja.

Osim navedenih, postoji i mnoštvo drugih zanimljivih suvenira koji pričaju svoje priče. Tu su i pamučne majice s otisnutim receptima tradicionalnih krčkih slastica, ukrasni jastuci s motivima inspiriranim otočnim narodnim nošnjama, slike i crteži, makete brodova i brodovi u boci, ploče s mornarskim čvorovima, ogledala, lampe, torbe, slikovnice i tako u nedogled. Krčki suveniri originalni su i autentični. Nađite i kupite svoj suvenir koji će biti podsjetnik na predivan boravak na otoku Krku.