Tekuće Blago otoka Krka | Maslinovo ulje

Krčko maslinovo ulje, kako ga još zovemo “tekuće blago otoka Krka” upisano je u registar  zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Proizvodnja se odvija kako na području otoka Krka točnije na području Baške, Vrbnika, Punta, Dobrinja, Malinske-Dubašnice i Omišlja, tako i na području manjih otočića oko njega. Ovdje se još se od rimskog doba uzgaja kraljica Mediterana, maslina.

Tekuće blago otoka Krka je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima od autohtonih krčkih sorti maslina poput Debela, Naška, Rošulja i Slatka. Svaka od ovih sorti trebala bi biti zastupljena pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu 80%. Za proizvodnju se mogu koristiti i ostale sorte s istog zemljopisnog područja, ali one moraju biti zastupljene do 20% i bez utjecaja na kvalitetu proizvoda.

Otok Krk, svojim zemljopisnim položajem pridonosi proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja s visokim sadržajem oleinske kiseline i polifenola koji mu daju svježinu i aromatičnost. Razlog tomu je i utjecaj kontinenta na klimatske uvjete mediteranskog područja. Zimi su temperature niske, a ponekad dolazi i do snijega, dok su ljeti temperature visoke uz pratnju suša. U tim uvjetima se proizvodi biološki stres na koji sama maslina odgovara stvaranjem, sekundarnih metabolita-polifenola, odajući specifičnost krčkog tekućeg blaga, maslinovog ulja.

Posljedica visokog sadržaja polifenola koji posjeduju antioksidativna svojstva te štite ulje od krvarenja uslijed oksidacije, postiže se pikantnost i gorčina. Krčko maslinovo ulje s razlogom se zove tekuće blago otoka Krka jer na njega utječu 3 vrlo važna faktora: lokalni prirodni faktori, autohtone sorte i ljudski čimbenik uz tradiciju maslinarstva i uljarstva.

Prilikom prodaje, svaka pakovina na sebi mora imati znak, koji označava izvornost i zemljopisno podrijetlo.

Isplanirajte izlet i posjetite uljare na otoku Krku

Pri boravku na otoku Krku, maslinovo ulje možete isprobati u raznim restoranima, konobama i domačinstvima. 

Možete posjetiti i uljare te upoznati se s uzgojem i preradom maslina. Prilikom degustacije maslinovog ulja osjetit ćete specifičnost okusa i arome. Autohtona krčka jela pripremljena su od domaćih namjernica na bazi krčkih maslina i maslinovog ulja, a za uspomenu sa sobom po povratku  sa putovanja, možete ponijeti svoju bočicu tekućeg blaga otoka Krka.