Top jela i restorani na otoku Krku

Već je svima dobro poznato da sa otoka Krka ne možete otići gladni. Razlog tome je prefina domaća kuhinja koju možete kušati u brojnim restoranima, konobama i pizzeriama.

Ako krenemo od predjela nemojte otići doma a da niste probali domaći ovčji sir i pršut. Ovčji sir je punomasni tvrdi sir i autohtoni je hrvatski otočni sir. Posebnost pršuta je u tome što je nasoljen samoniklim začinskim biljem sa otoka Krka, ne dimi se, sazrijeva u koži i suši se na kčrkoj buri. 

Karakteristična hrana za krčko područje definitivno su morski plodovi pa ćete u većini restorana na meniju pronaći svježu ribu, škampe, račiće, lignje, hobotnicu i školjke. Ako baš i niste fan plodova mora, uvijek možete odabrati nešto drugo. Ono što bi vam mi preporučili je poznata krčka janjetina koja je jedinstvena zbog načina ispaše krčkih ovaca. I nije bitno da li je sa ražnja, žara ili ispod peke, sigurni smo da će biti za prste polizat.

Zatim je tu poznata krčka tjestenina, tzv. šurlice napravljene od domaćeg tijesta koje odlično pašu uz gulaše i umake.

Krčki specijaliteti posebni su i po začinima koji se koriste u njihovoj pripremi. Tako ćete u hrani moći osjetiti arome ružmarina, lovora, peršina, bosiljka, češnjaka i drugih začinskih biljaka. Uz dodatak domaćeg maslinovog ulja koje je neizostavni dio svakog autohtonog specijaliteta, hrana će dobiti poseban šmek i htjet ćete još i još…

I za desert – nešto slatko. Presnac je poznata slastica otoka Krka koja se radi sa mladim ovčjim sirom.

Za vas smo izabrali neke restorane na otoku Krku koji prema TripAdvisor-u imaju najbolje ocjene. Da se razumijemo, to nisu svi. Ima ih još jako puno i nemoguće ih je sve nabrojati.

Većina restorana i konoba u svojoj ponudi imaju jela prilagođena za vegetarijance i vegane, kao i jela bez glutena. Od ostalih usluga koje nude tu su terase s prekrasnim pogledom na more i šetnice, hrana za van, dostava, besplatan wi-fi i parking, mogućnost rezervacija.

Već smo i mi ogladnili od pisanja o svim ovim prefinim delicijama. Želimo vam da što više toga isprobate i nadamo se da će vam se svidjeti naša krčka ponuda jela. Jamčimo vam nezaboravne i autentične okuse. Dobar tek!