Tradicionalna jela otoka Krka

Izvrsna mediteranska kuhinja i klima čine otok Krk pravim gurmanskim središtem.

U brojnim restoranima i konobama možete probati domaći pršut, ovčji sir, domaće maslinovo ulje i vinski ocat, divlje šparoge, izvrsnu krčku janjetinu te Vrbničku žlahtinu. Možete posjetiti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva gdje možete kušati domaće proizvode te kupiti gastro suvenire.

http://www.utla-olive.com/


http://www.mali-tovar.com/

http://www.nono-krk.com/hr/ 

http://kuca-krckog-prsuta.com/…

http://www.katunar.hr/en/ 

http://www.krcki-sir.com/

U tradicionalnoj Krčkoj kuhinji, možete i kušati svježu ribu, škampe, rakove, školjke uz raznovrsne priloge od povrća. Začina je mnogo, poput lovorovog lista, ružmarina, češnjaka, mladog luka, soli, peršina, rajčica, maslina, mrkve koja jelima daju dodatnu notu.

Kaže se da ako vas otočani ponude domaćom rakijom i suhim smokvama, nikako nemojte odbiti jer prema legendi zaželjeli su vam iskrenu dobrodošlicu te predodredili dug i sretan život.

U bogatoj gastronomskoj ponudi poznate su i šurlice, domaća tjestenina koja se poslužuje s raznim mesnim i ribljim jelima. Od slastica obavezno probajte slasticu od ovčjeg sira “Presnac” ili od sušenih smokava, fritule i kroštule.

Neka od tradicionalnih krčkih jela koja su ujedno i najpoznatija su od mesnih jela “šurlice s gulašom od janjčića”, “janjeći žgvacet”, a od ribljih “buzara od srdelica s krumpirom”.

Nazdraviti možete uz Vrbničku žlahtinu, kvalitetno autohtono suho vino, svijetložute boje koja jedino uspijeva u krčkom vinogorju odnosno Vrbničkom polju. Najbolje paše uz domaći ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta te jela od bijelog mesa.

Bogata ponuda specijaliteta sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim, a ugostitelji i proizvođači potrudit će se da vam pripreme i dostave autohtone proizvode u najboljem sjaju!