Upoznaj i istraži grad Rijeku – europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Ove godine prilikom boravka na Krku, nemojte propustiti priliku da posjetite Rijeku – kulturno središte Primorsko goranske županije. Od prekrasnih parkova i šetnica, raznih znamenitosti, plaža, zabavnih događaja i mnogih manifestacija – svatko će pronaći nešto za sebe. Moramo se pohvaliti i činjenicom da je grad Rijeka proglašen Europskom prijestolnicom kulture za 2020. godinu.

Korzo i Stari grad
Korzo predstavlja samo središte grada i glavno je mjesto većine događanja. Krase ga lijepe barokne zgrade i stare palače. Posjetite li Rijeku ovog ljeta, svakako se smjestite ispod suncobrana nekog od brojnih kafića koji se nalaze upravo na Korzu. U Starom gradu nalaze se Katedrala sv. Vida i crkva Uznesenja Marijina ispred koje se nalazi poznati “Kosi toranj”.

Trsat
Na Trsatu se nalazi Svetište Gospe Trsatske koje je povezano s centrom grada stubama, točnije 561 stepenicom. Nikako ne propustite prošetati po trsatskom parku i posjetiti muzej na Gradini. Sa Trsatskog kaštela imat ćete prekrasan panoramski pogled na grad, a u ljetnim mjesecima ondje se održavaju i koncerti te predstave.

Molo longo
Ako volite šetnju uz more onda preporučujemo da prošećete po riječkom lukobranu, tzv. molo longo, koji ima oko 1700 metra. S lukobrana se pruža pogled na čitavu Rijeku.

Shopping
Osim brojnih suvenirnica koje svi posjećujemo kada negdje putujemo, u Rijeci možete obaviti pravi shopping i to u tri trgovačka centra. Robna kuća Rijeka nalazi se na samom Korzu. Osim nje tu su Zapadni Trgovački Centar (ZTC) na zapadu i Tower Centar Rijeka na istočnoj strani grada. Ponesite doma uspomenu na Rijeku i Kvarner kako bi se zauvijek sjećali svog putovanja.

Kantrida
Stadion Kantrida u zapadnom dijelu grada Rijeke, smješten je između mora i stijena što ga čini jednim od neobičnijih stadiona na svijetu. Nedaleko od stadiona nalazi se i sportsko-rekreacijski kompleks Bazeni Kantrida u kojem možete uživati u fitness i wellness uslugama, kao i u ugostiteljskim objektima sa prekrasnim pogledom na otoke Krk, Cres i Lošinj te Opatiju i Lovran.

Manifestacije:
– Ljeto na Gradini – Kulturno-zabavni program tijekom lipnja, srpnja i kolovoza na Trsatu
– Hartera Festival – jedan od najpoznatijih hrvatskih glazbenih događanja, održava se u rujnu
– RI Gastro (Tjedan smokava) – Dani gastronomije održavaju se s ciljem učenja i očuvanja tradicije mediteranske prehrane (kolovoz/rujan)
– Riječke stepenice (kolovoz) – modna manifestacija večernjih haljina i odijela renomiranih hrvatskih modnih kuća i dizajnera održava  se na stepenicama pored Grand hotela Bonavia
Riječke ljetne noći (lipanj i srpanj) – za vrijeme trajanja festivala riječki se trgovi, ulice i terase pretvaraju u kazališnu pozornicu

Dođite i upoznajte “Grad koji teče”!

Image by paulinas from Pixabay