Upoznajte hrvatske uskrsne običaje i tradicije

Uskrs, najveći blagdan kršćanstva slavi se diljem svijeta u ožujku ili travnju ali uvijek pada na nedjelju. Sve započinje korizmom, pripremom za Uskrs koja traje 40 dana, a nedjelju prije Uskrsa slavimo Cvjetnicu koja je ujedno i početak Velikog tjedna koji slijedi. Kao i diljem svijeta tako i u Hrvatskoj za Uskrs se vežu različiti simboli, a onaj svakako najpoznatiji su upravo uskršnja jaja ili pisanice, ali ne možemo zaboraviti ni preslatke piliće, zečeve, slatke pince kao i ostale brojne fine slastice koje dolaze u fokus za uskršnje blagdane.

Dok je Veliki petak post i pruža uživanje u brojnim morskim delicijama, Velika subota, dan prije Uskrsa, uglavnom je rezerviran za tradicionalno pripremanje hrane koji se razlikuju od regije do regije, no puno je tu poveznica i svaki primorski tanjur pun je finih tradicionalnih namirnica koje spravljaju vrijedne ruke naših mama i baka.

Tradicija kojoj se svi veselimo, a sigurno najviše naši najmlađi je ukrašavanje ili bojanje jaja odnosno pisanica. U ranijim vremenima ukrašavali su se tzv. prirodnim bojama za što su poslužili ljuske i kore cikle, crvenog luka, listova špinata, ljubičasti kupus i ostale brojne namirnice, kuhanje jaja u talogu od kave kao i ukrašavanje začinima ili čajevima kako bi se dobile razne šarene kombinacije. Prije samog blagovanja, tradicija nalaže da se hrana odnosi na blagoslov u crkvu.

Upravo na dan Uskrsa najbolji dio je okupljanje obitelji na obilan ručak gdje brojne stolove tada najčešće krase kuhane šunke, mirisne slatke pince i pletenice, mladi luk i glavno jelo koje je najčešće meso (kokica, purica ili janjetina) dok se na moru nerijetko poslužuje ukusna bijela riba.

U neka ranija vremena tradicija je uključivala paljenje uskrsnog krijesa što je bio poseban doživljaj seoskog okupljanja, gdje se pjevalo i častilo uz vatru koja simbolizira svijetlo. Diljem Hrvatske još jedan od istaknutijih običaja bila je izrada glazbenih instrumenata poput klepetaljki i čegrtaljki dok su na otoku Krku instrument stvarali tako da se na kraj drvene daske privežu metalne pločice koje vise s rubova i prilikom podizanja i spuštanja proizvode snažne zvukove.

Iako nam i ove godine uskršnji blagdani neće biti ono na što smo inače navikli, ne smijemo zaboraviti na najvažnije, a to je provođenje vremena uz obitelj i najmilije jer to je ipak najljepši običaj koji postoji i nikad se ne smije zaboraviti! Sretan Uskrs prijatelji, suradnici i gosti!