Valomet- pjenušavo čudo sa dna mora otoka Krka

Ukoliko ste gurmani i volite isprobavati zanimljive okuse koje miluju vaše nepce, sigurni smo da će vam se svidjeti naša priča o Valometu.

 Pitate se što je točno Valomet?

 U Vrbniku je 2006. godine iskusan i kreativan poznavaoc i majstor za žlahtinu, Marinko Vladić došao na tada jedinstvenu ideju u svijetu, da se boce pjenušca polože u čelične rešetkaste sanduke u more na 32 metara dubine.

 Zbog čega u more?

Od „ljudi s mora“ čuo je kako na toj dubini vlada temperatura od 12 stupnjeva Celzijevih, koju nije bilo lako održavati u podrumu, a  itekako pogoduje fermentiranju pjenušca. No osim temperature, još su neki faktori bili ključni za stvaranje idealnih uvjeta za Valomet; poput manjka svjetla,  boca pod morem izložena je većem pritisku nego u podrumu te kompletan mir.

U svijetu je dozrijevanje pjenušca unikatna metoda, a Valomet je satkan od isključivo autohtone vrbničke žlahtine. Žlahtina sadrži prirodnu slatkoću, stoga u pjenušac nije potrebno dodavati liker. Rezultat je pjenušac očaravajućeg okusa, (puno boljeg nego iz podruma) koji ne sadrži šećer.

No Valomet je osim što je klasičan podrum zamijenio sa onim morskim, vrlo specifičan po svojem dizajnu. Dizajn nije bilo potrebno posebno osmišljavati jer najljepši ukras nadjenulo mu je upravo, more, te je osim za kvalitetu i za dizajn više puta dobio priznanje i nagradu.

Školjkice, koralji, kamenčići, priljepci, dio su jedinstvenog prizora unikatnog dizajna boce koja je mjesecima ležala na dnu mora, stvarajući savršen i izgled i okus za svoje buduće vlasnike.

Dok ovo pišemo, stvorio nam se neopisivi gušt da ispijemo čašu morskog Valometa, a vama savjetujemo da kada navratite na otok Krk, učinite isto! 😉

Photo by: PZ Vrbnik