Vikend odmor | Otputuj na otok Krk

U ovo doba godine najčešće nemamo vremena za duge godišnje odmore, ali zato smo za vas isplanirali vikend na otoku Krku. Jesen je čarobno godišnje doba, zaista ima nešto posebno u njemu. Iako se temperature snižavaju, dani se skraćuju, no to žuto lišće, uzburkano more i svježi morski zrak uvijek nas iznova privuku. To je idealno doba godine za razgledavanje gradova i manjih mjesta na otoku, upoznavanje s tradicijom, kulturom i poviješću otoka Krka. Otok Krk ima mnoštvo prirodnih i kulturoloških znamenitosti i atrakcija koje za vrijeme velikih vrućina i nemamo volje obilaziti. 

No, kako što bolje iskoristiti vikend izlet na otoku Krku?

Predlažemo posjetiti Frankopanski kaštel. Autentični kameni prolazi stari devet stotina godina, danas su djelomično obnovljeni i napravljeni kao izložbeni prostori. Šetajući po zidinama možete razgledavati, obilaziti katove triju kula te upoznati se s unutrašnjosti kaštela. Spomenute tri kule, zapravo su 3 zasebne priče. Kvadratna kula ili Sudnica najstariji je dio kaštela. Smatra se da je izgrađena zasebno u funkciji zvonika katedrale. Slijedeće na što ćete naići putem su Okrugla ili Venecijanska kula, austrijska kula te Zidine kaštela. 

Posjet kaštelu zaista je neophodan jer povijesna priča i sam doživljaj oplemenit će vas i navesti na dodatno istraživanje i pronalaženje informacija.

Sljedeći preporučeni posjet je posjet samostanu i crkvi Sv. Lucije. Crkva je nastala tijekom razvijenog srednjeg vijeka, kao jednobrodna građevina istaknute polukružne apside, sa zvonikom na pročelju. Zidovi okolo crkve ostaci su benediktinskog samostana. Na ploči oltarne pregrade nalazi se natpis poznat kao Bašćanska ploča. To je jedan od najstarijih spomenika hrvatske povijesti. Na njoj se u 13 redaka spominje riječ “hrvatski” i ime kralja Zvonimira, a datirana je u 1100.godinu. Pisana je glagoljicom koja se upotrebljavala do 19. stoljeća.

Kako bi putovanje bilo dinamično, razmislite o kombinaciji razgledavanja i  aktivnog, rekreacijskog odmora. U prijašnjim blogovima pisali smo o planinarenju, biciklizmu i aktivnom odmoru s kojima se može upotpuniti dan uz razgledavanje:

/hr/novosti/dogadaji/planinarenje-na-otoku-krku
/hr/novosti/dogadaji/pocetak-sezone-biciklista-na-otoku-krku

Svakako kušajte Valomet, pjenušavo vino sa dna mora: 
/hr/novosti/dogadaji/valomet-pjenusavo-cudo-sa-dna-mora-otoka-krka

Na kraju dana, počastite se wellness tretmanom:
/hr/novosti/dogadaji/dozivite-wellness-tretman-na-otoku-krku

Sve informacije o planiranju putovanja u zadnji čas možete pročitati na:
/hr/novosti/dogadaji/planiranje-putovanja-u-zadnji-tren-otok-krk

Ili nas direktno kontaktirati, čekamo vas! 😉