Vrbnik, njegova baština i znamenitosti

Upoznajte Vrbnik, grad s 900 godina dugom pričom. Bio je važan frankopanski kaštel, glagoljaško i vjersko središte pod zaštitom sv. Ivana Krstitelja. Omiljena je inspiracija mnogim umjetnicima zbog svoje atraktivne ljepote, kamenih uskih uličica i zbijenih kućica. Dolazeći do s kopna, nakon 28 km od Krčkog mosta naići ćete  na duge vinograde u kojima se uzgaja cijenjeno vino “Vrbnička žlahtina” te krčki pašnjaci na kojima će vas dočekati ovce. 

S morske strane, zaljubit ćete se jedinstvenu sliku visokih strmih hridi, zvonika i zbijenih kamenih kućica oko njega, grad okružen srednjovjekovnim zidinama. Također se naziva kolijevkom pismenosti u Hvata i zasigurno jedno od najstarijih mjesta na otoku Krku. U Vrbniku prevladavaju uske uličice pa ne čudi da je baš najuža ulica na svijetu upravo ovdje! 

Vrbnik je pravi starinski gradić mediteranskog tipa s golemom dušom u kojeg se rijetko tko na prvu već ne zaljubi. Unutar zidina isprekidan je zbijenim i vijugavim ulicama i malim trgovima okruženim starim zbijenim kamenim kućicama. Ulica “Klančić” najuža je ulica na svijetu i time je postala jedna od glavnih turističkih atrakcija Vrbnika, ali i otoka Krka. Njezin najuži dio iznosi oko 40 centimetara. Ulice su izgrađene po starom načinu gradnje, pretežito toliko uske za prolaz automobila, a neke čak i za ljude kao što je to slučaj kod ove. 

Vrbničko polje najpoznatije je po vrbničkoj žlahtini zaštitnom znaku otoka Krka. Možemo vam ga opisati kao uski ravni teritorij smješten između brda, pokriven gustom lozom i ispresijecan stazama putem kojih stanovnici ovog kraja dolaze do svojih posjeda.

Vrbnička žlahtina je kvalitetno suho bijelo vino koje se proizvodi od autohtone sorte “Žlahtina bijela”. Uspijevajući jedino na ovom području, Vrbnik i Žlahtina su tijekom vremena postali sinonim jedno za drugo. Najbolje ide uz domaći ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta te jela od bijelog mesa.

Odmor na Vrbniku je odmor za sva osjetila. Odlutajte na kratko u povijest grada i otoka Krka, prošećite jedinstvenim uskim uličicama, slušajte more i morske valove kako se zabijaju o hridi i obalu, počastite se vrhunskim vinom i autohtonom domaćim specijalitetima, uputite se na vrbničku planinsku obilaznicu dugu 24 km, doslovno proživite odmor svim osjetilima!