Začini svoj odmor na Krku kulturnim obilascima

Ako pratite naše blogove onda ćete se sigurno složiti s nama da je otok Krk idealna destinacija za bijeg od svakidašnjice jer nudi mnoštvo mogućnosti za svakoga od nas. Prekrasna netaknuta priroda sa ugodnom mediteranskom klimom, brojne atrakcije i aktivnosti za avantriste i rekreativce te znamenitosti koje pričaju priče o Krku već stotinama godina. Ako želite pobliže upoznati hrvatsku povijest i kulturu, predložit ćemo vam obilaske nekih kulturno-povijesnih spomenika koje ne smijete zaobići.

Kulturna baština otoka Krka

Prvi gradić na koji ćete naići dolaskom na otok je Omišalj. Za staru gradsku cjelinu Omišlja s Crkvom Uznesenja Marijina pretpostavlja se da potječe iz 12. stoljeća. U podnožju Omišlja, kada idete prema Malinskoj, nalazi se uvala Sepen gdje se nalazi Fulfinum – ostaci antičkog grada iz druge polovice 1. stoljeća. Unatoč svim dosadašnjim istraživanjima grad je još uvijek najvećim dijelom neistražen, dio se nalazi ispod mora a dio ispod zemlje. Na zapadnom rubu Fulfinuma, na Mirinama, nalazi se ranokršćanska bazilika u obliku križa iz 5. stoljeća, svojedobno najveća na Mediteranu. 

U blizini Malinske na lokalitetu Cickino nalazi se arheološko nalazište, na kojem su pronađeni ostaci rimskog naselja iz 1. i 2. stoljeća te ranokršćanski crkveni kompleks sagrađen između 5. i 7. stoljeća. U mjestu Sv. Vid – Miholjice nedaleko od Malinske izložen je mali muzej koji obuhvaća svu kamenu dekoraciju i druge dekorativne materijale pronađene tijekom istraživanja ovog ranokršćanskog crkvenog kompleksa. Nedaleko od sela Bogovići gdje se i dan danas nalazi staro groblje i zvonik, nalazila se stara župna crkva sv. Apolinara. Postoji od 12. stoljeća, a u 15. stoljeću je obnovljena i povećana te je postala župna crkva. Samostan Sv. Marije Magdalene u Portu, župa Dubašnica na otoku Krku, osnovan je 1480. godine. Današnji samostan i crkvica izgrađeni su u prvoj polovini 16. stoljeća.

Idemo dalje na jug otoka, sve do Baške, ali usput posjetite i Krk – glavno naselje istoimenog otoka. Stari dio grada Krka okružen je zidinama koje su građene između 12. i 15. stoljeća, a koji je sačuvan do danas. Osim zidina i kaštela, poznat gradski motiv je i bazilika iz 5. stoljeća. Posebno bi trebalo istaknuti arheološki lokalitet Volsonis u kojem se danas nalazi kafić po istom imenu. Tu su najbolje sačuvani tragovi rimske kulture. 

Prije ulaska u Bašku, predlažemo Vam da posjetite crkvicu Sv. Lucije u Jurandvoru i pogledate starohrvatski spomenik pisan glagoljicom, Bašćansku ploču (iz 1100. godine) te pogledate kratak film o koji će Vam prenijeti mističnu priču o njenom nastanku i otkriću. Svakako prošetajte Bašćanskom stazom glagoljice, stazom formiranom od kamenih skulptura koja se proteže od prijevoja Treskavac, pa sve do Stare rive u bašćanskoj luci. Ovdje ćete pronaći 34 kamene skulpture s uklesanim glagoljskim slovima.

Ovo je samo dio onoga što možete vidjeti i naučiti istraživajući povijest otoka. Postoji još mnoštvo crkvica i samostana, arheoloških nalazišta te ostataka ranokršćanskih zdanja koji pričaju prapovijesne priče o otoku. Na vama je da ih otkrijete.