Zaljubite se u prirodne ljepote na Kvarneru i u neposrednoj blizini

Nacionalni parkovi su zaštićeni prostori posebne ljepote i prirodne očuvanosti, u kojima žive biljke i životinje, a u kojima je ljudski utjecaj ograničen. U blizini se nalaze 4 Nacionalna parka koja svakako vrijedi posjetiti

Risnjak 
Smješten je u Gorskom kotaru i većinu njegovog područja čini planinski masiv – Risnjak. Ovo pravo malo šumsko kraljevstvo ima nekoliko izvora koji stvaraju mali potočić što otječe prema izvoru Kupe. Uz najviši vrh, Veliki Risnjak te zajedno s masivom Snježnika predstavlja klimatsku i vegetacijsku granicu između primorskog i kopnenog dijela Hrvatske.

Brijuni
Brijuni su najzanimljivija, najveća i najrazvedenija skupina otoka (14) duž zapadnoistarske obale. Biološka raznolikost zahvaljujući geografskom položaju, geološkoj podlozi i geomorfologiji, raznolikosti staništa i otočnoj izoliranosti oduševljava sve posjetitelje. Klima je blaga, mediteranska s mnogo sunca i topline te dosta vlage u zraku što omogućuje razvoj bujne vegetacije i ugodan boravak na otočju. 

Sjeverni Velebit
Sjeverni Velebit, najmlađi je od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Ovaj dio Velebita pravi je mozaik sastavljen od najrazličitijih staništa koja su dom mnogim biljnim, gljivljim i životinjskim vrstama čije smo bogatstvo tek počeli otkrivati. Ove godine park je proslavio svoj 20. rođendan. 

Plitvička jezera
Plitvička jezera najstariji su i naš najveći nacionalni park, smješten u Gorskoj Hrvatskoj. Proces osedravanja predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera upisana na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. Jezerski sustav čini 16 imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera. Ne postoji idealno vrijeme za posjetiti Plitvička jezera jer su čarobna u svako doba godine. 

Park prirode je područje kopna ili mora velike bioraznolikosti, s vrijednim ekološkim obilježjima, naglašenim krajobraznim i kulturno-povijesnim vrijednostima. Ima i znanstvenu, kulturnu, odgojno-obrazovnu te rekreativnu namjenu. Od parkova prirode izdvojit ćemo sljedeća dva.

Učka
Park prirode Učka obuhvaća istoimenu planinu i dio područja Ćićarije, a smješten je uz obalu sjevernog Jadrana te veže Istru i kontinentalni dio Hrvatske. Učka je proglašena parkom prirode zbog svog reljefa i neposredne blizine mora, što je uvjetovalo razvoju specifične klime te bujne šumske vegetacije. Osim šetnje, ovdje se možete zabaviti planinarenjem, biciklizmom, slobodnim penjanjem i dr. 

Velebit
Park prirode Velebit najveće je i najsloženije zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj. Reljefno i vegetacijski obuhvaća najznačajniju planinu Hrvatske, koja je zbog svojih prirodnih vrijednosti uvrštena u mrežu međunarodnih rezervata biosfere UNESCO-a. Na području Velebita nalaze se čak dva nacionalna parka: Nacionalni park Paklenica i Nacionalni park Sjeverni Velebit. Ovdje se možete okušati u planinarenju, alpinizmu, raftingu i biciklizmu. 

Iskoristite svoj boravak na otoku Krku i posjetite bar nešto od navedenog. Bez obzira bili avanturist ili ne, sigurni smo da nećete požaliti i da će vam Hrvatska i Kvarner ostati u najljepšem sjećanju.