Zašto je rujan idealno vrijeme za posjet otoku Krku

Rujan je naprosto idealno vrijeme za posjet otoku Krku. Zašto? Jer ljeto još uvijek traje, sunca ima u izobilju, a temperature zraka su znatno ugodnije. More je još uvijek vrlo ugodno za kupanje, a otvaraju se i brojne dodatne opcije koje nisu toliko zanimljive za vrijeme velikih ljetnih vrućina.

U nastavku vam donosimo brojne opcije za ispunjen i nezaboravan rujanski odmor na otoku Krku.

Biciklizam na otoku Krku

U rujnu kreće omiljeno doba godine za sve zaljubljenike u biciklizam. Zahvaljujući lijepo uređenim biciklističkim stazama u ukupnoj dužini od 62 km, koje se nalaze duž obale i u unutrašnjosti, uživat ćete u prekrasnom pejzažu i pritom istražiti brojne znamenitosti.

Možete izabrati biciklističke staze lagane težine namijenjene početnicima i rekreativcima koji lagano pedalirajući žele uživati u netaknutoj prirodi i čistom zraku. Ali možete se opredijeliti i za zahtjevnije staze namijenjene brdskim biciklistima pa si osigurati intenzivniji doživljaj.

Planinarenje na otoku Krku

Na otoku Krku uređeno je čak 300 kilometara pješačkih staza koje su prava turistička atrakcija. Imate na raspolaganju više vrsta, na primjer lagane “lungomare” staze uz obalu otoka, koje prolaze mjestima, ali i brojnim skrivenim uvalama.

Isto tako možete pronaći zahtjevnije staze namijenjene planinarima. Pa tako možete osvojiti i najviši vrh otoka Krka – Obzova. Vrh Obzova koji se nalazi na 569 m nadmorske visine, dio je zapadnog masiva otoka Krka. Nalazi se na jugoistoku otoka i dijeli Puntarsku dragu od Bašćanske doline.

Istraživanje prirodnih i povijesnih atrakcija otoka Krka

Zbog ugodnih i umjerenih temperatura, ali obilje sunčanog vremena, rujan je idealno vrijeme za istraživanje brojnih prirodnih i povijesnih atrakcija otoka Krka.

Od prirodnih atrakcija najpoznatije su:

  1. Jezero Njivice koje je najveće prirodno slatkovodno stanište otoka Krka. Tu možete pronaći vrlo rijetke vrste močvarnog i vodenog bilja te autohtone vrste riba, vodozemaca i barske kornjače, a i važno je stanište ptica.
  2. Otok Prvić nasuprot Baške koji je botanički i ornitološki rezervat netaknute prirode. Najviša točka otoka je vrh Šipovac na 363 m, što ga svrstava među najviše jadranske otoke. Podvodni svijet oko otoka očarava posebnom ljepotom i bogatstvom koraligenskih zajednica.
  3. Poluotok Prniba nudi ljepotu osamljenih uvala, prirodnih neuređenih žala i stijena. Prirodni ambijent je savršen za relaksaciju, meditaciju i opuštajuću šetnju za vrijeme koje možete naići čak i na pokoju srnu.

Od povijesnih atrakcija najpoznatije su:

  1. Bašćanska ploča u crkvici sv. Lucije u Jurandvoru. Bašćanska ploča predstavlja natpis u glagoljici isklesan na bijelom vapnencu i jedan je od najznačajnijih hrvatskih spomenika. Značajna je zbog toga što se na njoj po prvi put spominje ime hrvatskog vladara na hrvatskom jeziku.
  2. Kaštel Gradec – ove ruševine uzdižu se do sedam metara visine. Kaštel je podignut na starom putu koji je nekada povezivao grad Krk s poljoprivredno bogatim općinama istočne strane otoka. Napušten je nakon odlaska posljednjeg krčkog kneza u drugoj polovici XV. stoljeća.
  3. Franjevački samostan na Košljunu, malenom otočiću u zaljevu Puntarska draga. Dio samostana pretvoren je u muzej sa zbirkom narodnih nošnji te rijetkim primjercima glagoljičkih rukopisa.
  4. Povijesne gradske jezgre Krka, Vrbnika, Omišlja, Baške i Dobrinja kriju mnoge znamenitosti koje nipošto ne bi smjeli propustiti.

Smještaj na otoku Krku u rujnu

Još jedna velika prednost odmora na otoku Krku u rujnu je izostanak velikih gužvi te samim time i puno bolji izbor raspoloživog smještaja. U nastavku vam predlažemo neke od odličnih opcija ovisno o tome kakav tip smještaja preferirate:

Kuće za odmor

Apartmani

Sobe

Studio apartmani

A ukoliko vam je potrebna pomoć oko rezervacije ili izbora optimalnog smještaja, ne ustručavajte se kontaktirati nas. Bilo bi nam iznimno zadovoljstvo pomoći vam u potrazi za savršenim smještajem na otoku Krku.